Pristupačne maske – za gluve

30. October 2020.
U vreme kada je ceo svet zbog pandemije korona virusa doživeo krizu Aleksandra Aleksandrović iz Novog Sada pokazala je da se dobro u ljudima nikada ne gasi.
maske za gluve

Ova devojka odlučila je da besplatno šije zašitne maske i donira ih onim ljudima koji ne mogu da ih nabave, a da bi tokom krize pomogla u komunikaciji i osobama koje ne čuju, Aleksandra je od pamučnih materijala i providne folije počela da šije maske koje gluvim i nagluvim osobama omogućuju da čitaju sa usana čujućih sugrađana.

Aleksandrine providne maske mnogo olakšavaju i rad tumača za znakovni jezik, jer njihovi gluvi korisnici na taj način mogu da ih razumeju i ostvare komunikaciju, a u isto vreme ispoštuju mere zaštite koje su propisane tokom pandemije.

Ovakve maske posebno su važne kada je reč o nastavi u razredima u kojima uče i gluva ili nagluva deca. Sa klasičnim maskama pohađanje nastave je besmisleno jer ne mogu

da prate nastavu. Ako bi nastavnici nosili ovakve maske onda bi praćenje nastave bilo lakše.

Danas, kod Aleksandre traži se maska više, jer dobra dela ne smeju da prođu nezapaženo.

 

Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo realizuje kampanju Srbija bez barijera u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja. Koaliciju za dobročinstvo pored SFF čine

Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Katalist Balkans, Privredna komora Srbije, Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv a zajednički realizuju Projekat za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click