Miloš Janković: SMS-om protiv Covid 19

13. April 2020.
Sagovornik - Miloš Janković, Catalyst Balkans
milos n1

 

N1: O dobročinstvu i u nastavku Novog dana. Organizacija „Katalist Balkans“ jedna od članica Koalicije za dobročinstvo, omogućila je građanima servis slanja SMS poruke na broj 7300 kako bi podržali borbu protiv posledica korona virusa. O tome, kao i o drugim aktivnostima „Katalist Balkans“ oko pandemija, razgovaram sa Milošem Jankovićem. Dobar vam dan i hvala što ste sa nama ovoga jutra.

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Dobar dan vama i vašim gledaocima. Hvala najlepše na pozivu.

N1: Šta će naši gledaoci i svi građani Srbije zapravo podržati slanjem SMS poruke na 7300?

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Pa, kao što je i Željko malopre rekao, dakle neprofitne organizacije u ovoj krizi igraju veliku i važnu ulogu. Kriza prevazilazi mogućnosti bilo koje države i moramo svi zajedno, kao jedna jedinstvena zajednica da pomognemo i da damo svoj doprinos. Neprofitne organizacije konstantno rade na terenu i pružaju pomoć najugroženijima, uključujući i osobe koje su socijalno okružene, osobe u situaciji beskućništva, decu i drugima i tim organizacijama je potrebna naša podrška, svakok od nas pojedinačno, kako bi mogli zaista da blagovremeno pruže podršku i pomoć svojim korisnicima. „Katalist Balkans“ već više od dve godine vodi donacije.rs preko koje građani mogu on line donacijama da podrže različite projekte od opšteg dobra i kada je krenula ova kriza, pre dakle tri nedelje, smo lansirali poseban domen kovid19.donacije.rs, gde je aktivno nekoliko kampanja neprofitnih organizacija za odgovor na postojeću krizu.

N1: Građani upravo na tom portalu mogu da vide koje su akcije, konkretno za šta su ta sredstva jel tako, namenjena. Kakav je do sada upravo odziv građana putem ovog portala?

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Tako je, dakle za tri nedelje, evo rezultati od pre pola sata, ukupno je donirano nešto malo više od dva miliona dinara koji su raspodeljeni na organizacije koje pružaju pomoć kao što sam rekao, čak i zdravstvenim radnicima recimo, izrađeno je do sada preko 12.500 maski koje se trenutno dele u preko petnaest gradova širom Srbije. Pružena je pomoć za 43 socijalno ugrožene porodice i pripremaju se paketi za beskućnike i socijalno ugrožene građane koji su korisnici narodnih kuhinja. Ono što je bitno dakle, da napomenem jeste da rezultati svih ovih akcija, možete u svakom momentu da vidite na platformi. Dakle, možete da znate iznos svake vaše donacije, tako što ćete otići na kovid19.donacije.rs i vidite zapravo šta te organizacije tačno rade i moram da napomenem, dakle kada smo videli koje će ovo razmene biti, kontaktirali smo i mobilne operatere koji su zaista ekspresno reagovali i Telekom, i Telenor i Vip i omogućili i SMS doniranje za sve ove akcije, tako da od 8. aprila je aktivan SMS 7300. Potrebno je da pošaljete poruku bilo koje sadržine, ja sam recimo posla „Jedva čekam šetnju“ ovaj, tako da bilo šta, bilo koji karakter možete da ukucate, pošaljete i time ćete donirati 200 dinara za neku od ovih kampanja neprofitnih organizacija.

N1: Recite nam, koje su još aktivnosti upravo vaše organizacije „Katalista Balkans“?

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Mi smo i nastali tako što smo zapravo istraživali prvenstveno dobročinstvo na celom Zapadnom Balkanu i sada kada je krenula ova kriza, fokusirali smo se da vidimo šta to kompanije i građani rade kao odgovor na, na postojeću krizu i na vanredno stanje korona virusom. Tako da podatak od pre recimo, tri dana jeste da smo registrovali nekih sedam miliona i 600.000 evra donacija sve ukupno u Srbiji iz kolektivnog sektora i od strane građana. Dakle, kompanije i građani su putem naših donacija do prošlog četvrtka donirali dakle, nekih sedam miliona i šesto hiljada evra s tim što moram da napomenem, dakle ovo su samo podaci koji smo, do kojih smo uspeli da dođemo direktno iz medija i direktno od kompanija koje su donirale, tako da taj iznos je mnogo, mnogo veći. Recimo, poređenja radi može da bude važno da kažem da je u prethodnoj godini, taj iznos doniran u toku od četiri meseca, a sada je doniran za manje od četiri nedelje, tako da kuriozitet dobročinstva u kriza u našoj zemlji i generalno u celom regionu je zaista povećan i svi radimo zajedno kao jedna jedinstvena zajednica.

N1: Mogu da kažem da je to deo odgovora na moje sledeće pitanje, a to je koliko je sa pozicije upravo predstavnika članica Koalicije za dobročinstvo možete da sagledate i kako da ocenite upravo taj osećaj za solidarnost, za ako tako mogu da kažem, aktiviranje celog društva. Dakle, korporativnog sektora, ali i svakoga od nas pojedinačno u ovakvim situacijama, taj osećaj solicarnosti, koliko je ljudi?

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Tako je, misija svakog od nas u Koaliciji za dobročinstvo jeste da promovišemo dobročinstvo uvek i svuda. Međutim, i kada smo videli šta se dešavalo i 2014. tokom poplava i ovo šta se dešava danas, dakle reakcija zajednice, građana i kompanija je zaista izuzetno velika i jedinstvena i ljudi su naši u kriznim situacijama spremni da reaguju mnogo brže nego nego inače, i zato samo moram dakle, još jednom da naglasim i da se nadovežem na ovo što je kolega Željko malopre rekao, da mi svi moramo da budemo svesni izazova sa kojima se susrećemo. Izazovi u XXI veku prevazilaze mogućnosti države i naravno, država treba da radi svoj deo posla, ali i neprofitne organizacije koje su vrlo često mnogo agilnije i mogu mnogo brže da reaguju, takođe rade svoj deo posla i mi kao građani, pojedinačno imamo određene obaveze praktično da reagujemo da u ovakvim situacijama pomognemo. Tako da ja bih još jednom apelovao na državu da razmotri predloge koje smo predali jer će omogućiti da dođe pomoć blagovremeno i više pomoći do više građana kojima je to potrebno, a na vaše gledaoce bi apelovao naravno da ostanu kod kuće, da pomognu drugima tako što će donirati na kovid19.donacije.rs ili slanjem SMS-a bilo koje sadržine za 7300.

N1: Miloše, hvala mnogo. Dakle, kao što evo i rekoh, ako se bilo ko pita na koji način u ovom trenutku može da reaguje, prava reakcija je mobilni telefon 7300 i evo naše poruke „Ostani kod kuće“ jel može?

MILOŠ JANKOVIĆ, („Katalist Balkans“): Tako je.

N1: Na taj način donirate 200 dinara za pomoć u suočavanju sa korona virusom.

Click