Dobro u ljudima – Humani robot Marko

17. November 2020.
Stručnjaci tehničkog fakulteta u Novom Sadu zajedno sa grupom saradnika osmislili su humanog robota Marka ne bi li na taj način olakšali i poboljšali terapije deci sa cerebralnom paralizom.
humani robot marko

Humani robot Marko podržan je od strane lekara, jer uz njegovo prisustvo deca lakše mogu savladati razne vežbe koja nisu u stanju samostalno da obave, ali i da se motivišu za nastavak kada postanu umorna.

Kako deca najbrže i najlakše uče uz igru Marko je upravo za to i dizajniran u cilju što uspešnije terapije, tako da nije slučajno plave boje, već sa razlogom jer se upravo ta boja, na osnovu istraživanja psihologa, uvrstila medju najstimulativnijim za decu.

Za tvorce humanog robota, najveća nagrada je ta što su deca na terapiji zapamtila Marka, što uvek pitaju za njega i najiskrenije obraduju kada ga ugledaju, jer dobra dela ne smeju da prodju nezapaženo.

Mesec pristupačnosti realizuje se u sklopu kampanje Srbija bez barijera koju realizuje Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, SMART kolektiv,

Privredna komora Srbije, Forum za odgovorno poslovanje i Katalist Balkans. Kampanja se ralizuje u okviru Projekta za stvaranje povoljnije okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click