Dedina garaža na novoj adresi sa starom kreativnošću dece i roditelja

22. February 2021.
Početkom februara održan je drugi deo radionice za decu i roditelje pod sloganom "Deca i odrasli izazovu dorasli" na kojoj su deca i roditelji zajednički izrađvali igračke koje će biti date na poklon dečijem odeljenju fizikalne terapije u Nišu. Ove igračke, specijalne izrade, namenjene su vežbanju ili uspostavljanju motorike ruku. U pitanju je Montesori tabla, lavirint i vatrogasni kamion sa prikolicom, a sve to se radilo u novim prostorijama Dedine garaže.
6
Fotografije: Dedina garaža Niš

Stvaralačka radionica Dedina garaža od 2015. godine realizuje vaspitno-obrazovni rad sa decom i roditeljima. Zalaže se za stvaralački razvoj ličnosti, za unapređenje dečijih kreativnih i motoričkih sposobnosti, za podsticanje zajedništva i uzajamnosti roditelja i dece, kaže Nina Spasić iz ovog udruženja.

“Rad Dedine garaže odvija se kroz Garažaonice – specijalno osmišljene radionice, na kojima se učenje odvija kroz stvaralački proces. Garažaonice su okupljanja, na kojima deca stiču veštine uz pomoć odraslih, grade odnos prema radu, uče kako da budu preduzimljivi, istrajni, uporni i samostalni”, ističe ona.

Rezultat svake Garažaonice je ručno napravljena igračka od prirodnog materijala, koja ostaje detetu kao suvenir sopstvenog truda i  zalaganja.

“U proteklom periodu realizovano je preko 200 različitih radionica, stvaralačkih izleta, planinarenja, istraživanja prirode, zajedničkih predstava  za decu i odrasle, manifestacija, festivala, i  drugih aktivnosti”, dodaje Spasićeva.

Novi, adaptirani prostor Dedine garaže, u ulici Kovanlučka 50, otvara mogućnost češćeg i intenzivnijeg okupljanja porodica i dece, u podsticajnom ambijentu, u kome mogu ostvariti svoju kreativnost.

“U autentičnoj radionici, moći ćemo da realizujemo raznovrsniji program koji će deci i roditeljima pružati priliku da provedu zajedničko kvalitetno vreme i oslobode svoje stvaralačke potencijale. Do sada smo svoj rad organizovali, gostujući u igraonicama, vrtićima i na otvorenim gradskim lokacijama”, rekla je Spasićeva.

Pandemija im je uskratila mogućnost organizovanja radionica sa decom i roditeljima, pa su se, kako kažu, našli pred izazovom, kako na daljinu podsticati dečiji duh i kreativnost.

“Za vreme vanrednog stanja i izolacije, osmislili smo koncept (e)misije ‘Slovarica-stvaralica’ i pozivali decu i porodice da nam šalju svoje male kućne ‘stvarancije’ na određeno slovo. Svake nedelje bismo postavili  određene aktivnosti na dato slovo, a zatim su nam majstorčići iz svojih domova slali ono što su oni kod svoje kuće mogli da osmisle i naprave na to slovo. Na taj način smo pravili video kolaže, koji su nas beskrajno radovali i jačali duh do ponovnih susreta”, dodaje ona.

U narednom periodu očekuje ih relizacija kabarea za decu i roditelje, muzičko scenski performans “Šuma za nas”, koji je planiran za mesec maj, kao i garažaonice vikendom u Dedinoj garaži na novoj adresi.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Click