Zabrane

22. February 2021.
Juče se navršilo tri godine od ubistva slovačkiog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove.
799px-KuciakKusnirova
Foto: Petinoh / CC 4.0

Piše: Veran Matić

Tim povodom je predsednica Slovačke Republike položila cveće i objavila na tivteru da „niko ne sme da zaboravi da su nezavisni i slobodni mediji najbitniji za demokratiju i da pravda mora da pobedi“.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel je krajem prošle nedelje osudio zastrašivanje i zatvaranje novinara u Belorusiji.

Nedavno je Evropska unija pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja BBC World news koja je „očigledno uvedena kao kontramera posle ukidanja dozvole za emitovanje u Britaniji kineskoj satelitskoj televiziji na engleskom jeziku CGTN“.

Ovakva reakcija EU, zasnovana na članstvu Velike Britanije u Savetu Evrope, usledila je zato što se na taj način makar deklarativno izražava stav Brisela koji je i dalje „čvrsto posvećen zaštiti medijskih sloboda i pluralizma, kao i zaštiti prava na slobodu izražavanja na mreži i van nje, uključujući slobodu mišljenja i širenja informacija bez ikakvog ometanja“.

Za to vreme gomilaju se primeri ugrožavanja medijskih sloboda u državama Evropske unije. Mađarska i Poljska su predvodnici ovog negativnog trenda.

Prvi nezavisni radio u Mađarskoj „Klubradio“ je posle silnih opstrukcija konačno ostao bez dozvole za emitovanje. Jedina nada sada je Vrhovni sud.

U Poljskoj su se pre desetak dana mediji koji ne spadaju u provladine, pojavili sa crnim naslovnim stranama u protestu „Mediji bez izbora“, zbog poreza na reklame koji uvodi poljska vlada stimulišući na taj način sebi bliske medije. Ovom protestu priključile su se i ključne privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom TVN i Polsat tako da su javnost izveštavali isključivo državni radio i televizija, novinska agencija i provladini mediji.

Zbog ovakvih i sličnih stvari, Mađarska je tokom decenije Orbanove vladavine sa 23. mesta 2010. godine skliznula na čak 89. mesto liste medijskih sloboda „Reportera bez granica“. Poljska isto pada na ovoj listi ali je je nešto bolja jer je na 62. mestu.

Više od ovog plasmana brine ono o čemu piše Adam Mihnjik, jedan od vodećih poljskih intelektualaca, koji upozorava da je na „meti poljska demokratija“ i da je ono što se događa u Poljskoj preslikan model iz Rusije, odnosno Mađarske.

Dugo poznajem Adama Mihnjika i znam da ne greši. Pre ravno dvadeset godina sam ga intevjuisao i ne verujem da smo i on i ja mogli da očekujemo da će se i posle dve decenije ovakve stvari događati u zemljama Evropske unije.

Zato sam prilično zabrinut jer i ovde kod nas vidim tendencije ka mađarskom i poljskom medijskom modelu. Umesto da se što pre primene odredbe Medijske strategije i Akcionog plana, nastavlja se sa urušavanjem međusobonog poverenja.

Iz ovakve negativne spirale je teško izaći. Zato se hvatam za svaku potencijalno dobru vest i polažem nadu u sutrašnju presudu povodom napada na novinara Milana Jovanovića.

Ono što je ipak najvažnije nalazi se na samom kraju teksta već pominjanog Adama Mihnjika:

„Jedan kolega, pronicljivi posmatrač savremene politike, rekao mi je: ’Kao analitičar, reći ću ti da neprijatelji slobode mogu da pobede. Kao građanin, tražiću da mi obećaš da ćeš učiniti sve da se to ne desi.’

Obećavam, odgovorio sam.“

Slične objave

Click