Vratite poverenje – Novi Pazar, Tutin, Sjenica…

30. June 2020.
Tokom vikenda mogli smo da vidimo uznemirenu javnost izazvanu eskalacijom covid 19 virusa u regionu Sandžaka i situacijom u bolnici u Novom Pazaru i Domu zdravlja Tutin.
Untitled-1

Piše: Veran Matić

Organizacije civilnog društva i fondacije, aktivisti, pojedinci, veoma brzo su se organizovali u humanitarnu akciju i napravljena je neformalna koalicija od organizacija kao što je Ne davimo Beograd, koja je otvorila svoj prostor za prikupljanje donacija građana u robi, sredstvima za dezinfekciju, maskama, rukavicama itd… Fond B92 i Srpski filantropski forum krenuli su u prikupljanje sredstava na platformi Catalyst Balkans donacije.rs i preko računa, ali i prikupljajući informacije o potrebama. Trag fondacija je postavila osnovni dokument koji je dostupan svima u koaliciji na kojem se nalaze podaci o potrebama dobijeni od uprave Doma zdravlja u Tutinu i lekara iz bolnice u Novom Pazaru, Građanske inicijative prikupljaju informacije o potrebama udruženja osoba sa invaliditetom. Odmah su pronađeni i distributeri dostupne opreme i postavljene i cene na zajednički dokument… Za samo jedan dan prikupljeno je više od milion dinara i već kroz dva dana će biti kupljeno sve što je moguće za taj novac i biti odneto u Novi Pazar, Tutin i Sjenicu. Naravno, akcija se i dalje nastavlja.

Bilo je dobro videti kako se iz sata u sat podiže cilj koji treba dostići na sajtu donacije.rs jer je solidarnost veoma brzo proradila i bez posebne reklame, oglašavanja.

Paralelno sa ovom akcijom, dve devojke u Novom Pazaru prikupile su u kratkom roku oko 35.000 eura i već počele da nabavljaju neophodnu opremu. Sa Nermom smo se povezali kako ne bi došlo do dupliranja nabavke opreme.

Fond B92 i Srpski filantropski forum od početka ove krize prikupili su preko milion evra i realizovali sve odmah po prikupljanju sredstava. Ovu akciju shvatamo kao nastavak tog napora kojim smo sa svojim članicama pomagali direktno i građanima i zdravstvenom sistemu i to nastavljamo da radimo.

U prvoj fazi bitke protiv kovida, zdravstveni sistem ranjiv kakvog znamo, dobio je visok stepen poverenja. Usledilo je opuštanje na svim nivoima društva, uključujući i zdravstveni sistem. Danas razgovaram sa nekim lekarima u covid bolnicama i dobijam zabrinjavajuću sliku o broju obolelih u zdravstvenom sistemu, premoru, depresiji… Novi talas će svakako biti novi izazov možda i veći od prethodna četiri meseca.

Zbog toga je važno što pre rešiti problem narušenog poverenja u zdravstveni sistem i u odgovorne građane. Ne sme se govoriti da je sve u redu kada svi znamo da postoje problemi koje i sami građani žele da rešavaju solidarnošću. Ne sme se odbijati pomoć, saradnja na identifikovanju urgentnih potreba i realizaciji donacija na način na koji će dati najbolje efekte po obolele, zdravstveno osoblje i potencijalne pacijente.

Duševni mir je takođe važna preventiva, a čini mi se da uznemirenje predugo traje i nema potrebe za takvim novim izazovima.

***

Upravo mi stiže poruka sa drugog kraja zemlje od hirurga u jednom zdravstvenom centru u kojem je otvorena covid bolnica. Moli za donaciju aparata koji pomaže anesteziolozima da pacijenta intubiraju na način bezbedan i po pacijenta i po anesteziologa. Vrlo specifična molba za aparat koji košta između 3.600 i 4.500 eura.

Svakako ćemo videti da li postoje mogućnosti i za rešavanje ovog problema, sa raspitivanjem u Ministarstvu zdravlja da li postoji regularni put da se ovaj problem reši. Ali često sam bio u situaciji u kojoj regularnim putem ne može nešto što mi se čini da je elementarna potreba.

***

Ono što ohrabruje bar u ovom trenutku je da na tržištu postoji skoro sve od onoga što su potrebe, bar one koje smo dobili iz Tutina i Novog Pazara. Još samo da se organizujemo i zajedno sa državnim institucijama i donatorima pomognemo da se što pre nabavi sve što je potrebno.

Potrebe u Novom Pazaru: sanitetsko vozilo, gasni analizator, UV lampe za sterilizaciju, pulsni oksimetri, zaštitna oprema za medicinsko osoblje – rukavice, viziri, zaštitne naočare, maske n95, …. toplomeri, aparati za merenje pritiska, ležeća kolica itd…

A za Dom Zdravlja u Tutinu: pokretni rentgen aparat, hematološki brojač, terenski bolnički auto, beskontanktni toplomeri, aparati i boce za kiseonik, tunel za dezinfekciju, zaštitna sredstva, sredstva za dezinfekciju.. i u obe ustanove, postaljina i jastuci…

Svaki dan objavljivaćemo novo stanje u potrebama i šta je nabavljeno.

Click