Veran Matić: Umesto čestitke – srećna Nova godina

31. December 2023.
Odbijamo da staru, tragičnu 2023. godinu, napustimo bez naših anđela čije smo vrednosti, talente i dobrotu svi upoznali tek kada su im ovozemaljski životi prekinuti užasnim nasiljem. 
Poster

Autor: Veran Matić

Kada smo sa jednom porodicom pričali o prvom obeležavanju rođendana posle ubistva, tata se zapitao, kako se slavi rođendan deteta bez kojeg smo ostali?  Odgovor se sam nametnuo: njihovi životi traju i dalje kroz nas, kroz našu svest i osećanja, kroz intenzivnu vezu koju smo naknadno izgradili i mi koji ih nismo lično poznavali. Zato imamo potrebu za ritualima i gestovima – činjenjem a ne isključivo pominjanjem njihovih imena. Takvi momenti nisu posvećeni isključivo sećanju, već smislenim aktivnostima koje nas sve međusobno  zauvek povezuju sa tragično nastradalim. .

U Novu godinu jedino možemo sa Bojanom Asović, Anom Božović, Katarinom Martinović, Marom Anđelković, Andrijom Čikićem, Emom Kobiljski, Sofijom Negić, Adrianom Dukić, Angelinom Aćimović, Draganom Vlahovićem, Nemanjom Stevanovićem, Lazarom Milovanovićem, Markom Mitrovićem, Petrom Mitrovićem, Aleksandrom Milovanovićem, Nikolom Milićem, Kristinom Panić, Milanom Panićem i Daliborom Todorovićem Dačom.

Naredna godina neće imati smisla bez svih njih u našim mislima, srcima i htenjima. Bez očekivane pravde, povećanja nivoa ljudskosti, plemenitosti i dobrote, naredna godina biće već sada izgubljena.

Znam da je lakše ne znati i što pre zaboraviti nešto što nas je sve toliko pogodilo i uznemirilo. Istovremeno, to je udaljavanje od empatije i saosećajnosti. Ako to postane uobičajeno i prihvatljivo ponašanje, bićemo društvo neosetljivo na nepravdu, na sve ranjive, ugrožene, slabije… Bićemo neosetljivi na one kojima je istinski potrebna pomoć.

Zaboravljanjem, potiskivanjem i nametnutim zatrpavanjem stvaramo prostor za novo zlo. Suočavanje sa zlom je preduslov da kao pojedinci i društvo prođemo kroz neophodnu katarzu koja treba da donese ne samo veru i nadu, već i da nas učini aktivnijim i inspirisanim da učinimo sve što je do nas kako bi pobedile dobrota i solidarnost.

U mojoj glavi i srcu u ponoć će Ana pokazati novu koreografiju, Sofija pevati, maestro Andrija improvizovati na klaviru, Katarina će otplesati baletsku tačku, Angelina pokazati novu modnu kreaciju, Bojana, Mara, Ema i Adriana će otvarati poklone ispod jelke koju su okitili sa braćom i sestrama… Peca će u ponoć povesti kolo u društvu Nemanje, Lazara, Marka, Aleksandra, Nikole, Kristine i Dače. Dragan i Milan će paziti na njih. Kao i svi mi.

Verujem i da će njihove duše osetiti svu ljubav svojih porodica i svih nas koji smo ih upoznali i toiko zavoleli.

A u narednoj godini i godinama koje dolaze da sve uradimo kako bi se temeljno razjasnilo šta se i zašto dogodilo, da odgovorni budu kažnjeni, da se dogode promene koje će istinski preduprediti da ubuduće bilo ko tragično strada…

Ako izostane očekivana pravda i ako ne probudimo više ljudskosti, plemenitosti i dobrote u svakom od nas, naredna godina biće već sada izgubljena.

Zato je teško izgovoriti: Srećna Nova godina.

Zbog toga pre poruka – učinimo sve da 2024. bude Godina dobrote.

 

 

 

 

 

 

 

Click