Veran Matić – Novosadski inat

31. March 2022.
Već sam pisao o pretnjama smrću novinaru Danasa Miljku Stojanoviću i efikasnom radu tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv P.S.
gorica-nikolin-1024x768
Gorica Nikolin. Foto: VOICE

Piše: Veran Matić

Zakazani glavni pretres ove nedelje nije održan, pošto se okrivljeni nije pojavio. Novi glavni pretres zakazan je za 7. april, uz naredbu za dovođenje osumnjičenog.

Višednevne pretnje dopisniku Danasa putem društvenih mreža zaječarsko tužilaštvo je okarakterisalo kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti u predmetu koji je prosleđen na postupanje sudu. Nadam se da će pravosuđe biti agilno u istoj meri u kojoj je to bilo tamošnje tužilaštvo koje zaslužuje pohvale zbog efikasnosti na kojoj dosledno insisitiramo unutar Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Poput zaječarskog primera, ni ono što se nedavno desilo u Novom Sadu nije privuklo veću pažnju stručne javnosti. Tamošnje Više javno tužilaštvo usvojilo je žalbu novinarki Radija i portala 021 Gorice Nikolin i Gordane Mihailović na odluku Osnovnog tužilaštva da odbaci njihovu prijavu zbog pretnji posle teksta o nepravilnostima u radu jedne osnovne škole. Više tužilaštvo je naložilo da se ponovo ispita osoba koja im je pretila i da se razmotre mejlovi i telefonski razgovori u kojima se novinarkama poručuje „ili ćete vi mene ili ću ja vas pobiti“.

Novinarke su ovaj događaj prijavile nadležnim organima početkom 2019. godine. Prema rečima Gorice Nikolin, presudan je bio razgovor sa tadašnjim zamenikom direktora policije koji ju je posavetovao da sve prijavi, uz prateći komentar „Kako mislite da dođemo do neke pravde i da vas zaštitimo, ako vi to ne prijavite“. I pored prikupljenih dokaza i citata izrečenih od strane lica koje je od ranije poznato policiji, Osnovno tužilaštvo je odbacilo prijave uz zaključak da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo“. Ovakav ishod nije obeshrabrio novosadske novinarke – žalile su se Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje je naložilo da Osnovno tužilaštvo ponovo ispita osumnjičenog i da se razmotre raspoloživi dokazi.

Novinarka Nikolin ističe nekoliko ključnih teza: „Vodim se inatom da dokažem toj osobi da nije jača od sistema, iako je sistem nefunkcionalan. Možemo da ne verujemo u sistem, ali treba da ga koristimo kako bismo došli do pravde i zaštitili sebe. Nikada ne znamo šta može da se desi jer i najmanja pretnja može da eskalira u nešto vrlo opasno. Ne postoji manje ili više ozbiljna pretnja… Poslednje što treba je da se povučemo, kao što smo i ja i moje kolege radili u prošlosti“. Ona ističe da je „jako bitno da ovakvi slučajevi, sa lokala, dođu do šire javnosti koja se uglavnom bavi događajima iz Beograda“ i nastavlja:

„Pretpostavljam da se ovakve stvari na lokalu dešavaju češće, ali da se o njima ne govori. Ne možemo pričati samo o slučajevima koji se dese u Beogradu, a na druge obraćati pažnju samo u ekstremnim situacijama kada kolegi zapale kuću i skoro ga ubiju. Odgovornost nas novinara je da se založimo za sebe, ali i da očekujemo i insistiramo da javnost stane iza nas, jer su lokalni mediji izuzetno bitni“, zaključuje Gorica Nikolin.

Potpisujem izrečeno. Posebno mi je drago što su u pitanju novinarke portala i Radija 021, člana ANEM-a. Mislim da ovakvi primeri zavređuju da budu istaknuti zbog samih aktera koji ističu značaj onoga što im pruža sistem zašitite novinara i medija. Ovaj sistem omogućio je da neki „slučajevi pretnji i napada na novinare budu prilično brzo rešeni, a počinioci relativno brzo pronađeni i procesuirani“. Sigurno je da je moglo da ih bude više ali je isto tako činjenica da ne treba relativizovati ono što je unapređeno u pogledu bezbednosti novinara u okrnjenoj Radnoj grupi, koja se suočava sa nedostatkom političke volje ali i nepostojanjem volje za prevazilaženjem jaza između nevladinog sektora i Vlade.

Siguran sam da bi kompletirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara imala veći legitimitet u dijalogu sa vlastima o zaštiti od SLAPP tužbi. Zahvaljujući Millenium grupi koja je prošle godine podnela desetine tužbi protiv brojnih medija i izdavača medija ovakve tužbe su dobile zamah i u našoj zemlji. Mnoge od njih baziraju se na medijskim izveštajima sa press konferencija opozicionih lidera što dovodi u pitanje suštinu novinarskog posla.

Zato nikako nije dobro da je portalu Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine pravosnažno izrečena novčana kazna zbog prenošenja stranačkog saopštenja. Na lošem smo putu i glasu ako mediji ne mogu da prenose stavove politčkih aktera i ako im se preti da će zbog toga biti sudski procesuirani i kažnjeni. Zato je ova presuda višestruko zabrinjavajuća.

Click