Veran Matić – 23 godine

10. April 2022.
Toliko je prošlo od ubistva Slavka Ćuruvije. Još malo pa četvrt veka.
Slavko-Curuvija-Cenzolovka.jpg
Foto: Slavko Ćuruvija fondacija / Predrag Mitić

Piše: Veran Matić

Puževim koracima napredujemo ka pravu i pravdi, nadajući se svake godine da će ona naredna doneti nekakvo razrešenje i pravosnažnu presudu. Prethodnih 365 dana obeležila je nepravosnažna presuda koju je početkom decembra donelo sudsko veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. U ponovljenom postupku proglasilo je krivim svu četvoricu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, koji su ponovo osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Narednu godinu svakako će obeležiti pravosnažna odluka koju treba da donese Apelacioni sud u kojem se predmet od 23. marta nalazi na odlučivanja po žalbama. Apelacionom sudu je 6. aprila 2022. godine dostavljeno obimno izjašnjenje tužilaštva. Za sada je određen samo sudija izvestilac i jedino je izvesno da sudsko veće Apealcionog suda neće odlučivati u istom sastavu kao prošli put.

Situaciju komplikuje činjenica da su ponovo i tužilac i odbrana zatražili obaranje i ukidanje decembarske presude za ubistvo novinara, urednika i izdavača novina Dnevni telegraf i Evropljanin. To je svojevrsni déjà vu.

Utešno je da će za razliku od prethodne odluke, ovoga puta Apelacioni sud morati da presudi. Predmet više neće moći da se vrati u osnovni sud i apelacija će morati da prelomi. Protok vremena čini svoje. Advokat Slobodan Ružić je u pravu kada kaže da „kada sudite neki krivični događaj od pre 20 godina, ne možete da tražite dokaze na način kao u slučaju koji se dogodio prošle godine“.

Postoji nekoliko različitih scenarija u vezi sa odlukom Apelacionog suda.

Moguće je:

da potvrdi presudu,

da je promeni (da poveća ili da smanji kaznu),

da otvori pretres i izvede neke dokaze za koje smatra da su potrebni i donese svoju presudu (koja može biti i oslobađajuća).

Iz ove perspektive deluje da će naredni meseci doneti razrešenje. Nadam se većem interesu stručne javnosti i podršci koja treba da bude veća nego u decembru kada smo Ljiljana Smailović, Milan Antonijević, Saša Mirković, Dragana Bjelica, koleginice i kolege iz Cenzolovke i ja (pored novinarskih i medijskih ekipa) bili jedini u publici Specijalnog suda.

Nadam se da će mnogi koji Ćuruviju pominju samo na godišnjicu ubistva biti ovoga puta sa nama da pokažemo koliko nam znači da nakon 23 godine okončamo jedan proces i tako se odužimo Slavku Ćuruviji za njegovu žrtvu.

Click