Svi moramo biti solidarni i odgovorni u svakom trenutku i na svakom planu

13. July 2020.
Na današnjoj konferenciji za štampu, predsednici vlade postavljeno je pitanje o tome da li su zdravstvene ustanove dovoljno opremljene i zašto se prikuplja humanitarna pomoć. Ana Brnabić je odgovorila okvirno na sledeći način:
_MG_6914
Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

„Bolnice imaju sve, apsolutno sve. Šta god su tražili, to su dobili, imaju sve što im treba, potpuno su opremljeni. Ja ne mogu da sprečim nikoga da prikuplja donacije, i da idem okolo i proveravam, ali neka izađu otvoreno, i kažu ljudima istinu. Da nemamo onda situacije da kad pitamo, oni kažu ništa nam ne treba, a onda idu u javnost i kažu: „Nemamo”, i traže. Hoćemo toga da se igramo?”

Od početka pandemije, Fond B92 i Srpski filantropski forum angažovali su veliki dobročiniteljski potencijal, a svoj doprinos dale su brojne druge fondacije iz Koalicije za dobročinstvo, kao što je Divac fondacija i udruženja.

Više stotina hiljada evra pomoći realizovano je u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, i uz redovne konsultacije sa ministarstvom zdravlja.

I u drugom piku pandemije, koja je predstavljala veliko iznenađenje, posebno u nekim regionima kao što je Novi Pazar, Tutin, Sjenica, dobili smo direktno iz zdravstvenih ustanova apele za pomoć sa popisom potreba.  Ni u jednom slučaju nismo ove potrebe i apele tumačili tako da država ima i ne dâ, već da su potrebe takve da iz različitih razloga, nije bilo moguće odmah reagovati na potpuno adekvatan način. I brojni građani su se uključili preko platforme Katalist Balkans donacije.rs, kao i direktnim doniranjem preko Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, uz podršku lokalnih organizacija civilnog društva i aktivista. Sve donacije su realizovane urgentnim kupovinama i dostavljanjem u rekordnom roku. U drugom talasu, podržali smo bolnicu u Priboju i dom zdravlja u Prijepolju, a trenutno razmatramo apele Čigote koje su upravo zaposleni u ovoj ustanovi objavili na društvenim mrežama, bolnica iz Užica najavljuje da će imati velike potrebe otvaranjem nove kovid bolnice, itd…

Iz bolnica u Vranju i Surdulici, takođe su stigli spiskovi potreba.

Prošle nedelje smo dobili molbu iz KBC Dragiša Mišović da im se nabavi laboratorijski zamrzivač za uzorke krvi, i za samo nekoliko dana, uz pomoć ambasadora Belgije, u petak smo predali na korišćenje ovaj uređaj, i bilo nam je drago da vidimo požrtvovane ljude iz ove ustanove koji će na najbolji način iskoristiti ovu donaciju. Direktor bolnice u Šapcu nas je obavestio da im nedostaje mobilni rendgen uređaj, jer je kovid bolnica paviljonskog tipa. I odmah smo krenuli u akciju.

Solidarnost je veoma važna u ovakvim vremenima.

Država ne može sve.

Civilno društvo je izvanredan resurs koji je neophodno uključivati. Organizacije i udruženja imaju kapaciteta, stručnosti, aktiviste i volontere, a potrebe su zaista velike. Kovid kriza nije ugrozila samo zdravstveni, već i socijalni sistem. Podrška u ovoj oblasti ne samo da je neophodna, već je neophodno snažno partnerstvo države sa organizacijama civilnog društva, kako bi se rešavali problemi siromaštva, problemi osoba sa invaliditetom, ranjivih grupa.

Zbog toga je neophodno zbijanje redova, a ne polarizacija.

Dobročiniteljska, filantropska zajednica je ponosna na učinjeno. Pozivamo sve koji mogu da učestvuju u svim akcijama organizacija civilnog društva i fondacija, kako bismo svi pomogli onoliko koliko možemo, svakome kome je potrebno.

***

Pandemija globalno, u svakom trenutku, dokazuje koliko je pogrešno postavljen način života i uspostavljeni sistemi, od totalitarnih do demokratskih, od takozvanih socijalističkih do kapitalističkih.

Koliko na jednoj strani pohlepa, koja se pogrešno definiše kao konkurentnost, toliko i potpuna kontrola društva autoritarnih režima.

Globalne korporacije premrežile su zemaljsku kuglu i počele da diktiraju svoje interese, koji su često mnogo jači od nacionalih interesa država, kakve god sisteme da imaju.

Oglašavanje je postalo internacionalna moneta koja ima snažniji uticaj od dolara, na globalnom planu.

Uticaj oglašivača ključan je za razvoj medija, a u novije doba, i za društvene mreže.

Kompanije najčešće ne vode računa o medijskom sadržaju, tako da uglavnom podstiču proizvodnju štetnog sadržaja, na uštrb obrazovnog, kulturnog, dečjeg.

Odgovorno i etično oglašavanje je podjednako važno kao odgovorno i etično novinarstvo, i naravno, društveno odgovorno poslovanje, koje vodi računa o čovekovoj okolini, održivom razvoju.

Ohrabruju vesti koje smo ovih dana mogli da pročitamo.

„Kompanije koje drže društvene mreže, suočavaju se sa problemima na mnogim frontovima. Više od 150 kompanija, uključujući Starbaks i Kokakolu, prestale su da se reklamiraju na Fejsbuku zbog dezinformacija i govora mržnje. Pokazatelji da su društveni mediji proširili neistine o pandemiji koronavirusa najverovatnije će pojačati pritisak na takve kompanije da se jače suoče sa dezinformacijama“.

Kompanija LEGO je na mesec dana suspendovala kampanje na društvenim mrežama.

Imajući u vidu značaj proizvoda ove kompanije i njihovu ciljnu grupu, očito je da žele da od najmlađih nogu pokušaju da utiču na menjanje vladajućih narativa koji su prisutni na društvenim mrežama:

Na odgovor nije bilo potrebno dugo čekati jer je Facebook pokrenuo kampanju kojom pokušava da edukuje svoje korisnike kako da prepoznaju lažne vesti:

Da li ćemo doživeti da multinacionalne kompanije budu oni subjekti koji će putem reklamnih budžeta i edukacije pokušati da upristoje društvene mreže tako što će prisiliti kompanije koje su njihovi vlasnici da se izbore sa lažnim vestima?

Očito je trebalo da bude ugrožena zarada vlasnika društvenih mreža da bi obratili pažnju na negativne trendove i započeli edukaciju korisnika.

Jasno je da je vreme za implementaciju nekog novog biznis modela, budući da je postojeći prevaziđen.

Taj model bi trebalo da bude primeren našim navikama, standardima i specifičnostima.

Ovo je znak da i građani dobrim odabirom, bojkotom medija sa neetičnim sadržajima, šalju pravu poruku, gde ulagati svoje oglašivačke budžete, a gde ne.

***

Danas se navršava tačno 35 godina od koncerta Live Aid.

Nikada ranije niti kasnije jedan globalni muzički događaj nije ujedinio planetu sa istim humanitarnim ciljem – pomoć gladnima u Etiopiji.

Ovako se svojevremeno pravila  Liga šampiona u fudbalu i Evroliga u košarci.

Izgleda da je sada došao red i na medije.

Bogati mediji će biti bogatiji, siromašniji će imati još manje novca jer neće učestvovati u podeli ovih prihoda.

To će, s druge strane, negativno uticati na istraživačko novinarstvo, raznovrsnost sadržaja, tematske fokuse na ranjive, manjine, marginalne grupe…

Stoga, ova oblast pruža stalni prostor za akciju.

 

Click