Stotine hiljada eura podrške govoru mržnje i lažima

18. September 2020.
„Novinarstvo u doba KOVID-19 pandemije” bila je tema današnjeg, drugog dana regionalne zoom konferencije u organizaciji OEBS-a.
464070
Foto: OSCE

Piše: Veran Matić

Jedan od panelista bio je Saša Mirković, koji je u svom izlaganju, između ostalog, istakao da je vanredno stanje u Srbiji usled epidemije imalo „negativan ekonomski uticaj na ovdašnju medijsku scenu“.

Ove opasnosti su mnogi svesni, i zato treba pozdraviti odluku Evropske unije da preko Evropskog fonda za demokratiju raspiše nov program bespovratne pomoći ovdašnjim medijima u iznosu od 2,4 miliona evra.

Nisam mogao a da ovu sumu ne uporedim sa iznosom od oko 14,5 miliona evra koji je tokom ove godine raspodeljen na 144 konkursa na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou za projektno sufinansiranje, kojim se promoviše i čuva javni interes na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijma.

Umesto da to bude ključni generator očuvanja i razvoja profesionalnog, nezavisnog i istraživačkog novinarstva, ovaj odlično zamišljen koncept je postao žrtva kontrоverznih odluka politički instrumentalizovanih komisija koje, naročito na lokalu, zloupotrebljavaju ovaј institut.

Ekstremni primer jeste pomoć od 220.000 evra tabloidima koji svakodnevno krše sve profesionalne standarde i ne poštuju Kodeks i odluke Saveta za štampu.

Imajući u vidu da primena Medijske strategije kasni i da Akcioni plan već mesecima čeka na usvajanje, pesimista sam kako će u ovoj oblasti izgledati EU izveštaj koji se najavljuje za početak oktobra.

Pozitivne ocene koje su usledile nakon inkluzivnog i transparentnog procesa izrade i usvajanja ovog dokumenta krajem januara ove godine, sve više kopne pred nerazumnim odsustvom bilo kakve proaktivne akcije na tom polju.

https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/ako-ek-ne-bude-kriticna-prema-srbiji-dzabe-trosi-vreme-na-izvestaj/

Činjenica da je usled te pasivnosti moguće da po prvi put ne otvorimo nijedno poglavlje sa Evropskom unijom rađa dodatne brige i sumnje za moguć istinski i suštinski preokret u ovoj oblasti.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/20402/Bil%C4%8Dik-Ako-nema-rada-i-rezultata-onda-se-poglavlja-ne-otvaraju.htm

Zbog toga je izbor nove Vlade i imenovanje novog resornog ministra/ministarke jedan od prioriteta kojim bi se energija usmerila ka praktičnom sprovođenju nove Medijske strategije umesto spekulacija o imenovanjima, demantijima i saopštenjima kojima nas svakodnevno zasipaju.

Click