Stižu monitori, a moguće je kupiti nove respiratore za maj, jun, jul…

6. April 2020.
Stižu monitori iz akcije 100 monitora za merenje vitalnih životnih funkcija, mali pokušaj da se prikupi novi ciklus donacija za respiratore, još malo o cveću, donacijama, i boljoj strani sveta soladarnosti.
evita_v500_MT-1895-2008
Dräger Evita® Infinity® V500. Foto: draeger.com

Piše: Veran Matić

Pored vesti o novim obolelilim i umrlim, tu su i vesti nade u izlečenje i opravak. Prijatelj kojeg sam pre neki dan pominjao da je u indukovanoj komi i na respriratoru, skinut je sa respiratora i u procesu je oporavka.

Danas sam prosledio na puno adresa informaciju da je moguće nabaviti nove respiratore od Dregera čija isporuka bi bila u maju, junu, julu, avgustu i septembru. Ukupno 85 komada, svaki po 23.000 evra. Model je najbolji koji ova kompanija ima i nosi poetsko ime Evita.  Ne znam koliko je naša država nabavila, naručila,  koliko je stiglo ili kada stižu, i neophodno je da to saznamo jer verujem da je izuzetno važno ne samo na kratke staze, već i za budućnost da zdravstveni sistem ojačamo sa vrlo kvalitetnim uređajima sa snažnom i kompetentnom podrškom ovde u Srbiji. Zato svako ko može i procenjuje da je važno može se priključiti akciji  preko Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, preko e-maila fond@fondb92.org ili na broj mobilnog +381 60 4050492

Svakim danom će se smanjivati mogućnost kupovine jer postoji jagma za respiratorima i uskoro ova nabavka na žalost više neće biti aktuelna (samo Nemačka je naručila 10.000 komada, zemlje EU 26.000, a SAD 100.000 komada).

Danas stiže i vest da je u zemlju ušao deo monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata za koje smo pokrenuli akciju prikupljanja sredstava, za 100 komada od po 2.500 evra. Prema današnim informacijama, postoji realna mogućnost da uskoro prikupimo ova sredstva te činjenica da uz to još stižu ovih dana u zemlju svih naručenih 100 komada puni baterije za akcije.

Ekipa Fonda B92 koja vredno pretražuje tržište našla je određenu količinu infuzionih pumpi. Taman za jednu ambasadu koja se javlja da donira određenu količinu sredstava za kupovinu opreme za zdravstvenu ustanovu u koju svakodnevno gledaju.

Članica naše Koalicije za dobročinstvo Catalyst fondacija prikuplja informacije o količini donacija. Na žalost to se radi iz medijskih izvora i objava samih donatora, kompanija, udruženja, fondacija… Čitav paket mera koje smo kao Koalicija za dobročinstvo uputili Vladi, pomogao bi i da postoji mnogo preciznija evidencija donacija i donatora. U svakom slučaju, Catalyst je do danas zabeležio oko 6.5 miliona eura donacija realizovanih povodom pandemije korona virusa. Sigurno  su donacije mnogo veće ali ih je nemoguće sve videti. Ovo možemo  porediti samo sa podatkom iz istog izvora: Catalyst je izneo podatak za 2018. godinu da je iznos ukupnih donacija bio preko 27 miliona evra (ovih dana očekujemo podatke za 2019. godinu). I ono što je važno reći, aktivnost donatora je vidno smanjena ali ne prestaje, jer su i  potrebe svakim danom i kompleksnije i veće.

Danas smo imali i koordinacioni sastanak Asocijacije evropskih fondacija (DAFNE) i  dobili smo nekoliko zanimljivih podataka :

4.3 milijarde dolara je vrednost grantova u vezi sa odgovorom na korona virus prema podacima organizacije Kandid. Oko 130 miliona dolara sakupljeno je od strane Svetske zdravstvene organizacije, Fondacije UN i Švajcarske filantropske fondacije u saradnji sa Transnacionalnim davanjem Evrope (Fond za odgovor na Kovid 19). Više od 40 miliona eura donirano je od strane organizacija članica – različitih udruženja, fondacija i štedionica i to bolnicama i zdravstvenim ustanovama u Italiji.

Siguran sam da je važno da i naša zemlja bude što agresivnija kada je reč o nominaciji za donacije kojima se  raspolaže na globalnom nivou. Mislim da je dužnost svakog ambasadora, diplomate, konzula da radi na prikupljanju pomoći ne samo  u novcu već i u neophodnim medicinskim aparatima i zaštitnoj opremi. Na žalost nisam tu video veću aktivnost ili nema izveštaja o tome.

Danas je  počeo rad i na definisanju mera vlade za pomoć privredi. Tokom vikenda i danas pokušavamo da dobijemo priliku da neko iz Saveta za filantropiju učestvuje u tom radu. Poslali smo i predloge kako definisati oslobađanja od poreza donacija, regulisanje problema pdv i slično. Nadam se će biti sluha da se usvoje predlozi i time maksimalno podstakne dobročinstvo i poveća obim davanja, jer ako 20 odsto odlazi na pdv kada kupujete respiratore onda na 100 respiratora 20 ovih aparata ode na porez umesto u bolnice.  To je i destimulativno za donatore a i velika šteta za zdravstveni sistem i pacijente.

Jutros sam radio na terasi koju imamo u kancelariji. Komšinica iz dvorište proziva zašto još uvek nismo izneli cveće koje smo sklonili jesenas, da bi imala lep pogled. Kažem: „Još je mraz noću, hladno“. „Neće ga više biti“, kaže sigurno. I evo sutra već krećemo u akciju ozelenjavanja terase i vidika. I našeg nekog radnog prostora. Neka ne bude samo neka simbolika. Za rasad ćemo se snaći nekako, kad već ne radi Kalenić da ga na njemu kupimo. Da i nama i komšijama bude lepše i bolje.

Click