Sačekuša na parking mestu rezervisanom za osobe sa invaliditetom

20. October 2020.
Prošle nedelje sam pohvalio emisiju SAT koja se bavila problematikom bahatog parkiranja unutar tržnih centara na mestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom.
absolutvision-UudGNHJdNSo-unsplash
Ilustracija. Foto: AbsolutVision / Unsplash

Piše: Veran Matić

U subotu je na jednom takvom parking mestu, u okviru tržnog centra “Ušće”, izvršen atentat na Aleksandra Šarca koji je tom prilikom teško ranjen.

Pažnju mi je privukao način izveštavanja dva dnevna tabloida (“Informera” ,”Alo”) i Večernjih novosti o ovom događaju.

“Informer”je citirao izvor iz istrage koji je rekao da se Aleksandar Šarac svojim blindiranim “mercedesom” dovezao u tržni centar gde ga je “parkirao na mestu za invalide i ušao uzgradu.

“Alo” je odmah objavio ekskluzivne fotografije sa lica mesta na kojima se jasno vide tragovi krvi na parking mestu za osobe sa invaliditetom i tablica automobila na kojem je vidljivo da nema oznake osoba sainvaliditetom.

“Večernje novosti” slično kao i “Informer” izveštavaju kako se “Šarac svojim blindiranim “mercedesom” dovezao u tržni centar, kako to inače radi. Vozilo je parkirao na mestu za invalide i ušao uzgradu.”

Iako znam da pomenuta dva tabloida svakako nisu etaloni profesionalnog novinarstva iznenadio sam se da ni u “Večernjim novostima” niko nije našao za shodno da makar jednom rečju problematizuje parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom koje se po načinu izveštavanja smatra uobičajenim načinom ponašanja vlasnika takvih automobila u tržnim centrima. Pritom je po dostupnim fotografijama jasno da na parking mestu indikativne oznake A 00 nema šta da traži auto “Mercedes” sa registarskim oznakama BG 1967 VN  bez istaknute nalepnice za osobe sa invaliditetomna vetrobranskom staklu.

Izgleda da to nikoga ne zanima iako se na zidu pomenutog parkinga vide plavi bilbordi sa stilizovanim crtežom osobe u invalidskim kolicima koje drži srce na kojima velikim slovima piše na srpskom i engleskom: “Vama je lakše da nađete drugo mesto. Ostavite ovo za osobe sa invaliditetom.; It’s easier for you to find another spot. Leave this one for disabeld persons.”

Jedno takvo obaveštenje letos je na svom Instragram nalogu objavila voditeljka Dea Đurđević koja je u jednom tržnom centru usnimila tri vozila, čiji vlasnici nisu imali prava da ih ostave na parking mestu zaosobe sa invaliditetom. Revoltirana voditeljka je snimke postavila na svoj Instagram profil uz proporatni komentar: “Ovo je samo jedan vid nepoštovanja osoba sa invaliditetom!” “I ja sam sama invalid! Bravo šmekeri, pošto ste došli da uživate, i mnogo vam je lakše da stanete na mesto namenjeno osobama sa invaliditetom!”

Nažalost, ovakvo ponašanje primećujemo tek kada nas lično dotiče. Dok se događa nekom drugom, to najčešće nije u “našem filmu”

Zato je bitno da se ovakve stvari ne prećutkuju i da se ne smatra podrazumevajućim da je veličina i cena automobila obrnuto propocionalna bahatosti njihovih vlasnika.

Slovenci su ovu kampanju podigli na neuporedivo viši nivo.

Juče se na društvenim mrežama pojavila poruka:

“U Ljubljani osim što te novčano kazne zbog parkiranja na mjestu za invalide i slično, osvane ti i ime na gradski pano sa učinjenim prekršajem, da zna cijeli grad da si govedo. Bravo Ljubljana!”

Imena sugrađana su naravno izmišljena zbog zaštite podataka o ličnosti ali vas to još uvek ne lišava potencijalne sramote zbog publikovanja vašeg imena ili registarskih tablica vozila na društvenim mrežama.

Bilo bi dobro da krenemo slovenačkim primerom.

Da budemo dosledni i da učinimo nešto po tom pitanju.

Da nas se tiče iako nismo osobe sa invaliditetom.

I da javno osuđujemo ovakvo ponašanje umesto da se pravimo ludi.


Srpski filantropski forum već treći put organizuje Nacionalni dan davanja 9.oktobra (rođendan Mihajla Pupina). Ove godine tema je “Srbija protiv barijera” u okviru koje se prikupljaju i sredstva za podršku Nacionalnom prevodilačkom centru za znakovni jezik. Svako može donirati na https://www.donacije.rs/projekat/ndd-2020/

Projekat za unapređenje okvira za davanje realizuje Koalicija za dobročinstvo na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac a koju čine i Srpski filantropski forum, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Privredna komora Srbije, Trag Fondacija i Katalist Balkans, a Finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click