Empatija novinara na delu – najefikasnija u predstavljanju problema

14. October 2020.
„Srbija bez barijera“ trebalo bi da podrazumeva i da ne postoje barijere za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom na za to označenim mestima.
Untitled-1
Foto: Emisija SAT: Ko otima parking osobama sa invaliditetom?/Snimak ekrana/RTS

Piše: Veran Matić

U nedelji za nama ekipa emisije SAT je putem Radio-televizije Srbije emitovala veoma zanimljivu emisiju „Ko otima parking osobama sa invaliditetom?“ u kojoj je istraživala zašto se u tržnim centrima pojedinci uporno parkiraju na takav način.

Ovo je bio svojevrsni nastavak emisije „Kako slepi preživaljavaju u saobraćaju?“, emitovane početkom septembra, u kojoj je ekipa ove emisije posetila školu za učenike sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“. Pokazali su kako se potpuno slepa deca snalaze u saobraćaju, skrećući pažnju široj javnosti koliko je bitno da svi poštujemo pravila pošto nismo svi isti niti svi imamo iste mogućnosti. Autor Mladen Alvirović je na nizu primera tokom emisije, sa povezom preko očiju, na veoma plastičan način ukazao na ovaj problem kojeg većina građana uopšte nije svesna.

Isti autor je u emisiji o zloupotrebi parking mesta, uz pomoć dva paraolmpijska šampiona u invalidskim kolicima, snimao i intervjuisao sve one koji bezobzirno parkiraju na ovakva mesta i pored jasnih znakova upozorenja. Likovi vozača i registarske tablice su bili zamagljeni zbog zaštite privatnosti, ali to nije moglo da sakrije sramotu mnogih koji su se pravdali ili se drsko ponašali, ne želeći da priznaju da su pogrešili. Snimljeni razgovori su odlična studija koja brojnim primerima prikazuje ovdašnju narav, vaspitanje, bahatost i sebičnost koji preovlađuju u odnosu prema našim sugrađanima i sugrađankama sa invaliditetom.

Parkinzi tržišnih centara uveli su praksu jasnog označavanja parking mesta za osobe sa invaliditetom koja su locirana pored samog ulaza u trgovine. U početku označeni uobičajenim natpisom i bojom, vremenom su nadograđeni pitanjem: „Da li stvarno želite moje mesto?“.

Nažalost, ni ovakvi upečatljivi slogani nisu brana da se u sve većem broju tržnih centara ova mesta zloupotrebljavaju za parkiranje vozača kojima je teško da prošetaju par koraka više. Problem je što se vidljivim označavanjem ovih mesta dobra volja rukovodstva tržnih centara okončava, jer oni ne žele da ulaze u konflikt i na taj način se zameraju kupcima koji svoje četvtorotočkaše tako parkiraju.

Zato je hvale vredan primer Mladena Alvirovića da na neuobičajen način osvetli ovaj problem i učini ga maksimalno vidljivim na gledanom prvom programu javnog medijskog servisa. Njegov autorski pristup u ovoj prilici me je podsetio na način kako su to nekada na televiziji B92 radili Dušan Čavić i Dušan Šaponja u zanimljivom dokumentarističkom maniru.

Svestan činjenice da još uvek ne postoji pravna sankcija za ovakvo neprihvatljivo ponašanje, autor je uz pomoć paraolimpijaca Draženka Mitrovića i Željka Dimitrijevića otvorio interesantnu temu uz predlog gradskim vlastima da što pre reše ovu pravnu zavrzlamu. Na taj način bi se izjednačio status parking mesta za lica sa invaliditetom u tržnim centrima i na gradskim ulicama na kojima se pozivanjem telefonskog broja 3035 400 (koji stoji na saobraćajnom znaku) konkretno mesto štiti uz pomoć sankcije kao što je odnošenje vozila i kažnjavanja vozača.

Zato je bitno da se nastavi sa produkcijom ovakvih medijskih sadržaja kojima se apeluje na nesavesne postupke pojedinaca koji tako ugrožavaju javni interes koji predviđa da treba maksimalno olakšati život osobama sa invaliditetom. Hvale je vredan potez ekipe emisije SAT koja je na ovaj način, za samo nekoliko nedelja, proizvela dve značajne emisije koje su u gledanim terminima javnog medijskog servisa učinile vidljivim probleme kojih često nismo svesni, a koji su deo svakodnevice naših sugrađana i sugrađanki.


“Srbija bez barijera” kampanja je koju realizuje Srpski filantropski forum povodom Nacionalnog dana davanja koji je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID Serbia, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Slične objave

Click