Peti oktobar – dvadeset godina kasnije

4. October 2020.
Peti oktobar ću provesti u sudnici.
Untitled-2

Piše: Veran Matić

Planiram da odem Specijalni sud na početku novog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Juče se navršila 21 godina od ubistva na Ibarskoj magistrali kada je ubijena pratnja, obezbeđenje Vuka Draškovića i brat Danice Drašković, Veselin Bošković. Za ovo ubistvo između ostalih kaznom zatvora od 40 godina kažnjen je Rade Marković, kojem se sutra ponovo sudi.

Zbog toga neću moći da budem prisutan na ročištu povodom paljenja kuće i ugrožavanja života Milana Jovanovića i njegove supruge. Ako ne bude opet neke opstrukcije od strane odbrane. Na žalost niko neće odgovarati za ponižavanje žrtava u samoj sudnici.

U međuvremenu saznajemo da je raspisana međunarodna poternica za optuženim koji se sumnjiči da je zapailo Jovanovićevu kuću.

Nadam se da potraga neće biti toliko neuspešna, ili da se realno ne vodi, kao u slučaju interpolove poternice za Miroslavom Kurakom koji je optuženu za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Ništa slikovitije ne govori o našoj stvarnosti  od ova dva suđenja čija se ročišta odigravaju na dan kada smo pre dve decenije naivno poverovali u istinske promene.

Umesto toga vidim da tužilaštvo traži policajce koji su na nedavnim demonstracijama tukli novinara Bete dok je bio na profesionalnom zadatku.

Ne teši me da je svuda primetan negativan trend i da čak i UNESCO protestuje zbog porasta agresije nad novinarima na demonstracijama širom sveta.

Vidim da novinari i dalje stradaju i da su pokretne mete u oružanim sukobima širom sveta

I da kao nekada ovde, pre Petog oktobra, u Belorusiji tamošnje vlasti suspenduju rad/gase nezavisnog informativnog sajta.

Iako se u poslednjih dvadeset godina svet izmenio više i brže nego ikada ranije, neke stvari se ovde još nisu promenile. I dalje žalimo preminule i čekamo pravdu tešeći napadnute i oštećene dok su njihove ubice i napadači na slobodi. Zato nekažnjivost napada na novinare mora da prestane. I zato sutrašnja ročišta i suđenja treba i moraju da se završe presudama koje dolikuju Slavkovoj žrtvi i Milanovom bolu. Samo tako će ovaj jubilarni Peti oktobar ima bar malo smisla.

Click