Koluvijina molitva za novinarku, tužioca i policajca od koje „niko nije dobro prošao“

31. December 2020.
Ovo je godina novinarke Jelene Zorić. Proslavila se izveštavanjem tokom demonstracija ispred skupštine i tokom epidemije Kovid-19. U poslednjih nekoliko meseci nagrađena je čak nekoliko puta. Za kratko vreme postala je poznata čak i onima koji ne gledaju i ne vide televiziju N1. Profesionalnim izveštavanjem, kao etalonom poštovanja novinarskog etičkog kodeksa, uspela je da pomiri i stvori konsenzus unutar podeljene medijske scene i sukobljenih novinarski i medijskih udruženja.
list-danas-jelena-zoric-i-aleksandar-cvrkotic-dobitnici-nagrade-dusan-bogavac-3717394-velika
Jelena Zorić. Foto: N1/Snimak ekrana

Piše: Veran Matić

Urednička odluka da upravo njoj poveri izveštvanje sa suđenja Predragu Koluviji nekako se podrazumevala, imajući u vidu atmosferu u kojoj se odvija ovaj sudski proces u kojem smo danima bombardovani izjavama optuženog koji je u pritvoru i kome se sudi zato što je nadomak Beograda posedovao plantažu marihuane. Odbranu predvodi poslanik i visoki predstavnik vladajuće stranke Vladimir Đukanović, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine. Tokom i oko suđenja, primetna je značajna diskrepancija između onoga o čemu izveštavaju prorežimski mediji u odnosu na zapise i izjave date u policiji. Sve deluje kao uhodani mehanizam kojim se postepeno relativizuje optužnica. Sreću kvari par medija.

„Kost u grlu“ advokatskog tima optuženog Predaga Koluvije je način izveštavanja Jelene Zorić kojoj, prema njenim rečima, advokat Svetislav Bojić u dva navrata nasamo prenosi poruke optuženog, izražava nezadovoljstvo njenim radom i sugeriše kako bi trebala da radi svoj posao.

Problem postoji jer se Jeleni Zorić veruje. Kada izveštava, ali i kada proceni da uobičajena komunikacija prerasta u pretnje.

Jelena se ne odlučuje tek tako da izađe u javnost sa informacijom da se oseća ugrožena. Jednom prilikom sam je pitao za jedan slučaj pritiska, a ona mi je rekla da to nije prešlo neku granicu koju kao profesionalac može da istrpi i da ne bi da od toga stvara temu. Kada me je nazvala posle razgovora sa advokatom Bojićem u slučaju Koluvija, bilo mi je jasno da je granica njene trpeljivosti pređena, a kada sam čuo šta joj je advokat rekao, bilo mi je jasno da je reč o vešto upakovanoj pretnji, koja me je neodoljivo podsetila na mafijašku kulturu konzervativih vernika koji su posvećeni porodici i crkvi dok čine najstrašnija zlodela. Dogovorili smo se da se ispoštuje procedura koju smo izgradili kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i da se tek nakon toga izađe sa informacijom u javnost.

Obavestio sam članove radne grupe Slobodana Malešića, pomoćnika direktora policije, i Branka Stamenkovića, zamenika Repuličkoj javnog tužioca. Jelena je narednog dana dala iskaz za Službenu belešku o obaveštenju primljenom od građana u kojem je opisala događaj, dala citate, informacije o tome da je razgovoru svedočio kamerman i izjavila da joj je ugrožena sigurnost, s obzirom na to o kakvom slučaju i o kakvoj kriminalnoj grupi se radi, i da prvi put u životu kao novinar podnosi prijavu protiv nekoga.

MUP je službenu belešku odmah prosledio Drugom osnovnom tužilaštvu, tužiocu koji je kontakt tačka za prijave o ugrožavanju bezbednosti novinara. Nadležni tužilac odmah je uputio zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja od MUPa, a juče je advokat Bojić po pozivu pristupio u policiju. Čujemo iz medija da je negirao da je pretio. Tužilaštvo očekuje izveštaj za dalje odlučivanje u skladu sa zakonom.

Ovako urgentna reakcija prva je po novom obaveznom uputstvu Republičke javne tužiteljke a kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinara.

***

U isto vreme, Jelena je angažovala advokata kojem veruje i odlučila da sama ne daje izjave da bi mogla da se bavi svojim poslom, da ne pretvori sebe u temu. Izjave će davati stručno lice koje može da artikuliše slučaj u pravnom formatu, vodeći računa da se ne uplete politizacija sa bilo koje strane. I zaista je uspela da napravi još jedan potez kojim se stvara standard u reagovanju na sve radnje koje se procene da su ugrožavanje bezbednosti novinara.

Očekujemo reakcije nadležnog tužioca. Ohrabruje činjenica da se efikasno reagovalo i da postoji dužna pažnja ovom slučaju. Jer ovakvih slučajeva je prošlo pored nas jako puno. Nekažnjeno. Već sam pisao o tome da su novinarke dnevnog lista Danas, koje izveštavaju sa suđenja za ratne zločine iz iste ove zgrade ispred koje se dogodila ova pretnja, takođe bile izložene pretnjama i od optuženih, advokata, posmatrača ekstremista, kao što je Vojislav Šešelj. Moramo efikasnim reakcijama nametnuti osećaj da je nedopustivo na bilo koji način pretiti novinarima, ometati ih u radu, nipodaštavati, ugrožavati po rodnoj pripadnosti. A kada je reč o tome da li je ovo pretnja, mogli smo ovih dana da vidimo reakcijeonih koji iz ličnog iskustva veoma dobro zna šta su pretnje:

Zato je bitno da je javnost obaveštena a Vladina radna grupa za bezbednost novinara alarmirana u predviđenoj proceduri.

Sudija Miodrag Majić je u pravu kada ja na tviteru postavio sledeću poruku:

Promptna reakcija, negiranje pretnji i ton saopštenja Advokatske komore Beograda kontinuitet su načina komunikacije u kojoj imam lično iskustvo iz drugih procesa, poput suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije ili paljenje kuće Milana Jovanovića.

Reakcije Advokatske komore i branilaca optuženog na Tviteru razobličuje Jugoslav Ćosić, direktor programa N1:

Sada su na potezu svi oni koji bi trebali da razuvere „neverne Tome“ koji sa negacijom ili skepsom iznose svoje stavove o formiranju Vladine radne grupe za bezbednost novinara.

Ako ništa drugo, onda bi ovaj slučaj morao da posluži da se stvori nova kaznena politika za dela koja su često vešto upakovane pretnje, napravljene tako da postojeći krivični zakon i kaznena politika ne pokrivaju. Iako zar ima jasnije izrečene pretnje a koju smo mogli čuti iz svedočenja Jelene Zorić. „Svetislav Bojić ljubazno kaže: Molim vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kada sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali ja se Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje i tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio Slobodana Milenkovića. Nastavlja da mi se obraća rečima eto Peđa se moli za tvoje zdravlje, a ja sam stalno na vezi sa monasima sa Hilandara i da ti kažem ko god se ogrešio o Peđu nije dobro prošao, Bog mu vratio. „

U praksi imali smo veliki broj otvorenih pretnji novinarima koje su odbačene zbog toga što je procenjeno da su izrečene na način koji ne pokrivaju odredbe krivično zakona. Zbog toga je važno da razgovaramo o tome kako rešiti ovaj problem i kako inkriminisati pritiske koji dolaze iz političkih moćnih krugova prema novinarima i medijima. To bi trebalo da bude prioritet i nove vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara.

***

Mene najviše plaši juče objavljena statistika Reportera bez granica koja kaže da je tokom godine na izmaku ubijeno čak 50 novinara i to najviše u zemljama koje nisu u ratu.

Nismo u ratu a imamo iskustvo ubijenih koleginica i kolega. Dovoljno razloga da se na primeru pretnji Jeleni Zorić pokaže da sistem funkcioniše. Ako to nije sposoban da učini u slučaju najnagrađivanije novinarke u 2020. godini, ne znam čemu da se nadaju njene koleginice i kolege koje časno i profesionalno svakodnevno obavljaju svoj posao.

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji su na raspolaganju svim novinarima koji se osete ugroženim:

Rade Đurić, NUNS
Ljiljana Stojanović, Asocijacija online medija, Jugpress
Stevan Ristić, Asocijacija medija, Vreme
Nataša Jovanović, Slavko Ćuruvija fondacija, AOM
Veljko Milić, NDNV
Dragan Bjelica, UNS
Olja Milošević, UNS
Branko Stamenković, Republičko javno tužilaštvo
Slobodan Malešić, MUP
Miroslav Janković, OEBS
Veran Matić, ANEM

Od osnivanja pa do danas, član stalne radne grupe bio je i Dragan Janjić iz NUNSa, glavni i odgovorno urednik agencije Beta, koji je, upravo saznajem, danas preminuo.

Njemu ću posvetiti drugi tekst.

Slične objave

Click