Dah života

29. July 2020.
Da zajedno bolje dišemo - podška lakšem disanju pacijenata zaraženim virusom COVID-19.
Virus Outbreak Peru
Foto: Beta/AP Photo/Martin Mejia

Piše: Veran Matić

Čovek je sklon da ne primećuje sopstveno disanje sve dok se ne pojavi neki od problema, uglavnom zdravstvenih, ali i problemi sa zagađenjem čovekove okoline, vazduha. Ili kada gubi dah u sportskim naporima.

O značaju pravilnog disanja, fokusa na dah, susreo sam se početkom godine, kada sam počeo da pohađam časove joge u Joga studiju Ganeša.

Još uvek sam više svestan značaja nego što uspevam da napravim neke veće pomake u tehnici disanja, a neki nedavni časovi naveli su me da razmišljam i o tome da su mi potrebni posebni časovi samo za tehniku disanja, iako se teško može u jogi govoriti samo o disanju ili samo o vežbama ili samo o meditaciji.

U svakom slučaju, siguran sam da bih sa poboljšanjem na ovom planu postigao i bolje rezultate u radu, i kada je reč o zdravlju.

Juval Noa Harari u knjizi „21 lekcija za 21. Vek“, pored univezalnih tema: terorizam, rat, obrazovanje religija, imigracija, kao poslednji tematski okvir ima Otpornost, a u okviru njega, kao poslednje poglavlje, Meditaciju. Tu se može pročitati i ono što mi dobijamo kao sugestiju od instruktorke Tijane: „Učenici vispasane bivaju opomenuti da nikada ne tragaju za izuzetnim iskustvima, nego da se usredsrede na to da razumeju stvarnost svoje svesti, šta god da ta stvarnost može da bude… Kad izdišete, svesni ste – izdišem. Kad udišete,svesni ste – udišem. Kad izgubite žižu (fokus), pa misli počnu da vam lutaju kroz uspomene i maštarije, svesni ste – um mi je sada odlutao od disanja.“ Za Haririja, je to nešto najvažnije što mu je iko rekao, podučio.

***

Ovaj uvod mi je važan da kažem kako se svakoga dana, na svoj način, sa ovim saznanjem uživljavam, hteo ne hteo, u osećanja obolelih od koronavirusa i kada nastojim da prikupimo dovoljno sredstava za sve što je potrebno zdravstvenim ustanovama.

Problemi sa disanjem su jedan od prvih i osnovnih simptoma vezanih za delovanje virusa Covid-19. Imao sam priliku da vidim na snimcima skenerom šta virus radi plućima, kako brzo stvara kratere i uništava pluća.

Obolelima je veoma brzo potreban podsticaj disanju i uglavnom se zna za respiratore, tj. ventilatore za intenzivnu negu, uređaje koji se koriste u najdrastičnijim fazama bolesti i služe više kao zamena za rad pluća. Ipak najveći broj pacijenata ima potrebu za podrškom u disanju uz neinvazivne uređaje.

U širenju bolesti, mnoge zdrastvene ustanove postale su neplanirano i nepripremljeno i kovid bolnice, kovid domovi zdravlja, i sl. Prave se i potpuno novi improvizovani centri, kao što je bio Sajam ili sada Arena. Za svaku od ovih ustanova i za sve pacijente, veoma je važna kiseonična podrška. Bilo da je iz boca u kojima se skladišti kiseonik ili iz sistema gasova koji postoje ili se prave. Za svaki od priključaka, važna je dodatna oprema.

 

Da zajedno bolje dišemo – podška lakšem disanju pacijenata zaraženim virusom COVID-19

Srpski filantropski forum i Fond B92, u saradnji sa Nordeusom i UNICEF-om, a uz potvrdu Ministarstva zdravlja o potrebama za medicinskom opremom, radi na prikupljanju sredstava za nabavku vitalno važne opreme za podršku u disanju pacijentima obolelim od virusa COVID- 19.

UNICEF je do sada podelio oko 120 protokomera, Nordeus je izdvojio sredstva za nabavku 100 protokomera, a preko SFF-Fond B92, Eurobanka će donirati sredstva za 36 protokomera,  Coca Cola – 10, MOL – 10, Yazaki Srbija – 10, Fiorano – 10, Blue Engineering – 4, Elektrovat – 2, i po jedan European Consalting Group ECG i Aundre Srb.

Napominjem da smo uspeli da kupimo prvih 50 protokomera, a za nedelju dana stiže novih 100 protokomera. I ostalu opremu možemo veoma brzo da realizujemo, kada se pojave novi donatori. Oprema se distribuira prema zdravstvenim ustanovama na teritoriji cele Srbije, uz koordinaciju sa Ministarstvom zdravlja.

Svako se može uključiti u ovu akciju u okviru koje prikupljamo sredstva za kupovinu sledećih uređaja, pomoćne opreme:

Reducir ventili za kiseoničnu bocu sa protokomerom je komplet koji se sastoji od reducira pritiska i protokomera sa ovlaživačem. Potrebno je 500 kompleta.

Ima istu primenu kao i protokomer, ali u uslovima gde nema centralnog razvoda gasova i gde se snabdevanje kiseonikom vrši iz boca sa kiseonikom.

Pritisak u bocama sa kiseonikom iznosi 150 – 200 bar, te je neophodno taj pritisak smanjiti na 5 bar, kako bi bio primenjiv za medicinske uređaje. Za tu namenu se koristi reducir pritiska, a na njega je direktno priključen protokomer sa ovlaživačem.

Cena po komadu: 92.040,00 dinara/komad sa uračunatim PDV-om

 

Maske za kiseoničku terapiju sa venturi ventilom se koriste za primenu kiseoničke terapije i povezuju se isključivo na protokomer (nemaju primenu na respiratoru.

Potrebno je 3000 komada.

Cena po komadu: 230,40 dinara/komad sa uračunatim PDV-om

 

Maske za kiseoničnu terapiju sa rezervoarom se koriste za primenu kiseonične terapije i povezuju se isključivo na protokomer (nemaju primenu na respiratoru).

Da bi se smanjila koncentracija kiseonika koja će biti isporučena pacijentu, jer nije uvek poželjna koncentracija od 100%, koriste se maske sa rezervoarom. U rezervoaru dolazi do mešanja kiseonika iz protokomera, i izdahnute smeše gasova, i takva smeša se ponovo isporučuje pacijentu. Sa ovakvim maskama se postiže koncentracija kiseonika u opsegu od 30 – 60%,  koja će biti primenjena na pacijenta. Potrebno je 3000 komada.

Cena po komadu: 168,24 dinara/komad sa uračunatim PDV-om

Protokomer za kiseonik sa ovlaživačem  (ovlaživanje kiseonika na 50 – 60% vlažnosti), priključuje se direktno u potrošačko mesto centralnog razvoda gasova. Koristi se za primenu kiseonične terapije kod pacijenata kojima je neophodna mala potpora spontanom disanju, u smislu povećane koncentracije kiseonika od one koja se nalazi u ambijentalnom vazduhu. Protokomer ima mogućnost podešavanja protoka u rasponu 2 – 16L/min, a sama terapija se na pacijentu primenjuje putem oronazalne maske ili nazalnih kanila.Cena po komadu sa uračunatim PDV je 32.000 dinara

Ukoliko procenite da, kao pojedinac ili kompanija, možete pomoći, i u skladu sa trenutnim mogućnostima, donirati novčana sredstva, kojim bi obezbedili kupovinu navedene urgentne medicinske opreme, molim da nas direktno kontaktirate putem Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma na e-mail: sandra.pajovic@fondb92.org

I ako bi se vratili na početak teksta, da bismo mogli da pomognemo drugima, neophodno je da mi budemo zdravi, fokusirani, spremni.

Hariri na samom kraju knjige kaže: „Ako smo voljni da uložimo tolike napore da bismo upoznali strane kulture, nepoznate vrste životinja i daleke planete, možda bi upoznavanje sopstvenog uma vredelo podjednakog truda. A bolje bi nam bilo da ga upoznamo pre nego što algoritmi počnu da odlučuju umesto nas.“

Click