Televizija Forum – 16 godina na medijskoj sceni (VIDEO)

15. October 2024.
Prva emisija Vesti Televizije Forum emitovana je na današnji dan 2008. godine, a danas su emitovane Vesti pod rednim brojem 4.117. Za 16 godina rada, od lokalne televizije sa troje zaposlenih, izrasli smo u priznat i prepoznat medijski brend u regionu i zemlji, a do danas smo uspeli da sačuvamo profesionalne vrednosti i nezavisnost i ostanemo u službi javnog interesa građana i građanki.
Forum-16-godina-portal-scaled

Izvor: TV Forum

Televizija Forum je počela sa troje zaposlenih, jednom kamerom, nekoliko kompjutera i improvizovanim studiom. Veoma brzo je izrasla u medij sa deset zaposlenih koji svakodnevno rade na kvalitetnom, pravovremenom i objektivnom informisanju građana i građanki Prijepolja i regiona. Za 16 godina emitovano je 4.116 informativnih emisija Vesti i 713 „Pregleda nedelje“, koji su podsetnik na uporan i predan rad naše televizije na izveštavanju o događajima i pitanjima bitnim za život zajednice. Uz redovan informativni program, proizveli smo na stotine specijalizovanih emisija i drugih medijskih sadržaja za televiziju i društvene mreže. Pokretali smo i bili podrška inicijativama građana i građanki, humanitarnim akcijama, promovisali uspešne i talentovane i, više nego drugi, ukazivali na propuste odgovornih. Od 2016. godine pokrenuli smo i portal Forum info. Takođe, bitni kanali komunikacije sa publikom postale su Viber grupa i naše stranice na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, na kojima objavljujemo naše redovne vesti, ali i posebne sadržaje prilagođene ovim medijima.

Televizija Forum, koju je osnovalo Udruženje „Forum žena Prijepolja“, prepoznata je kao prva televizija civilnog sektora u Srbiji i prva televizija na Balkanu koju su osnovale i vode žene, u želji da se aktivizam i borba za ljudska prava pretoče u kvalitetan informativni program. Prva smo lokalna televizija u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana koja je 2019. godine pokrenula donatorsku kampanju i uz podršku svoje zajednice poboljšala tehničku opremljenost. Prikupljanjem 545 hiljada dinara, od 81 donatora i donatorke, potvrđeno je uzajamno poverenje publike i Televizije Forum.

Temelji i vrednosti na kojima Televizija Forum počiva su javni interes, pre svega građana i građanki Prijepolja, regiona i Srbije, profesionalizam i etičko novinarstvo, zalaganje za poštovanje ljudskih prava i promocija rodne ravnopravnosti u društvu.

O tome koliko je rad zaposlenih u Televiziji Forum prepoznat svedoče i brojne profesionalne nagrade u zemlji i okruženju i druga priznanja, čiji broj iz godine u godinu raste. Od nastanka, podršku dobijamo od brojnih svetskih, evropskih i domaćih organizacija civilnog društva, institucija i donatora, a krug prijatelja Televizije Forum se neprestano širi.

Od osnivanja do danas, često smo bili predmet kritika onih koji ne razumeju našu misiju i svrhu postojanja nezavisnih medija, ali i od onih koji je razumeju, ali ispred javnog interesa stavljaju svoju ličnu korist ili političke ciljeve. Kao i do sada, nastojaćemo da se odupremo izazovima i pritiscima sa kojima se svakodnevno suočavamo i opravdamo vaše poverenje.

 

Tekst je prenet sa portala TV Forum.

Click