Guri o odluci Predstavničkog doma SAD: Nisam zabrinut

23. October 2019.
Tela braće Bitići otkrivena su na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija „Nisam zabrinut“, izjavio je Goran Radosavljević Guri za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da po prvi usvoji rezoluciju, kojom od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta iz 1999. godine. „I ranije su usvajali te rezolucije. Umoran sam od komentarisanja“, rekao je Radosavljević u nekoliko kratkih odgovora.
Braca-Bitici-620x350
Fotografija MUP Srbije

Piše: Dušan Komarčević, Radio Slobodna Evropa

U odluci Predstavničkog doma, između ostalog, navodi se da Radosavljević koji je bio komandant policijske jedinice Žandarmerija u vreme kada su, kako se pretpostavlja, njeni pripadnici počinili zločin nad braćom Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsednik ujedno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Radosavljević za RSE, međutim, odbacuje medijske natpise i kaže da je samo član SNS, te da ne namerava da napusti tu partiju.
„Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio“, ponavlja Radosavljević.
Takođe, kaže da je spreman da se odazove na svaki poziv srpskog pravosuđa.
„Uvek sam spreman da se odazovem na poziv pravosudnih organa u Srbiji. Pravosudni organi rade svoj posao, FBI (Federalni istražni biro SAD) je radio svoj posao“, rekao je Radosavljević.
Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta.
Rezoluciju broj 32, koju sada treba da usvoji Senat, u aprilu ove godine ponovo je podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula, javlja Glas Amerike.

Srbija bi, prema rezoluciji, rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.
“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, ukazuje se u tekstu dokumenta.
Haradinaj: Srbija da ne skriva činjenice i zločince
Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je usvajanje rezolucije dobra vest, ne samo za porodicu Bitići, već i za dokazivanje zločina srpskih vlasti počinjenih na Kosovu.
„Sakrivanje i negiranje ubistava Ilija, Agrona i Mehmeta, je dvostruki zločin počinjen nad porodicom Bitići, nad narodom Kosova, ali i celoj istoriji Albanaca, borbi za oslobođenje i požrtvovanju za slobodu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je dodao da je rezolucija jasna poruka za državu Srbiju, da je „priznanje krivice i uspostavljanje pravde za počinitelje masakra i ubijanje Albanaca, jedini put ka miru i stabilnosti u regionu“.
Haradinaj je pozvao srpske vlasti da prihvate realnost i da „ne kriju činjenice i zločince, već da se od toga distanciraju i otvore put pravdi“.
Tači: Rezolucija ohrabrenje da Kosovo traži pravdu za žrtve
Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je usvajanje rezolucije u slučaju „Bitići“.
„To omogućava da se pitanje istisne na najviše nivoe SAD, ali takođe pokazuje da, kada je Kosovo u pitanju, Sjedinjene Države su jedno, bez partijskih razlika“, istakao je Tači u objavi na Fejsbuku.
Dodao je da je rezolucija ohrabrenje i za Kosovo da nastavi da traži pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu, a da će se i pravda za braću Bitići konačno uspostaviti.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli takođe je pozdravio usvajanje rezolucije. On je na tviteru napisao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za rukovođenje slučajem braće Bitići.
“Odgovorni moraju već jednom sa budu izvedeni pred lice pravde”, napisao je Pacoli na Tviteru.

Porodica Bitići: Nadamo se da će Palmer i Grenel čuti ove glasove
U reakciji na usvajanje rezolucije porodica ubijene braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Liju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im “daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu” .
“Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel čuti ove glasove i u svom radu postaviti kao prioritet slučaj braće Bitići i pravdu za žrtve ratnih žločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorisati”, piše između ostalog, u saopštenju porodice Bitići.
Ovo je još jedan korak u naporima porodice Bitići da dođu do istine i da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji da otkriju nalogodavce i izvršioce ovog zločina, kaže za RSE Ivana Žanić, izvršna direktorka nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP).
„Iako već dugi niz godina slušamo predstavnike vlasti u Srbiji da se istraga vodi, mi do danas nemamo nijedan konkretan rezultat te istrage. Nadam se da će ova rezolucija dovesti do toga da vlasti u Srbiji konačno shvate da ni nalogodavci ni počinioci ubistva braće Bitići neće moći da prođu nekažnjeno i da je odgovornost Srbije da ubice pronađu“, kaže Žanić.
Iljir Bitići je nekoliko puta u svojim javnim nastupima isticao da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri – danas član Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke.​

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.
Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.
Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine, prenosi Glas Amerike.

Tekst prenet sa portala Radio Slobodna Evropa

Click