VOA: Smrt iranskih vojnih zvaničnika bi mogla da bude okidač novih tenzija

3. January 2020.
U napadu u Bagdadu je pored uticajnog generala Kasima Sulejmanija ubijen i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iranske paravojne grupacije Narodna mobilizacija, prenose danas mediji.
Iraq Airport Attack
Zapaljeno vozilo nakon vazdušnog udara na međunarodnom aerodromu Bagdad. Foto: Beta/Iraqi Prime Minister Press Office/AP

Kako navodi Glas Amerike (VOA), njihova smrt bi mogla da bude okidač novih tenzija, jer se očekuje da će Iran na to odgovoriti.

Republikanski senator Ben Ses iz Nebraske, koji je član senatskog Odbora za obaveštajna pitanja poručio je na Tviteru da je general Solejmani ubio stotine i stotine Amerikanaca i aktivno planirao još ubistava.

Ovaj vrhovni komandant, dodao je Ses misleći na predsednika SAD Donalda Trampa, kao i bilo koji vrhovni komandant – ima obavezu da brani Ameriku tako što će ubiti ovog gada, prenosi VOA.

Demokratski senator Kris Marfi, koji je član Odbora za spoljne poslove, prethodno je postavio pitanje da li je Amerika, iako je Solejmani bez ikakve sumnje neprijatelj, bez odobrenja Kongresa ubila drugu najmoćniju ličnost u Iranu, znajući da tako izaziva potencijalno ogromni regionalni rat?

Demokratski Senator iz Masačusetsa Ed Marki, koji je kao i Marfi član Odbora za spoljne poslove, poručio je da je Trampovo ubistvo Solejmanija velika, namerna i opasna eskalacija konflikta sa Iranom.

Džo Bajden, jedan od kandididata Demokratske stranke za predsednika Amerike i bivši potpredsednik SAD ocenio je da nijedan Amerikanac neće žaliti smrt Sulejmanija, ali je dodao da je predsednik Tramp ubacio dinamit u kutiju šibica.

Smrt Sulejmanija desila se u momentu pojačanih tenzija između Vašingtona i Teherana, navodi VOA

Ispred ambasade SAD u Bagdadu nekoliko dana su protestovali članovi proiranske paramilitarne grupe Kataib Hezbolah zbog, kako su naveli, vazdušnog napada SAD na njihova skladišta oružja u Iraku.

Posle dva dana su se povukli sa poseda ambasade.

Protesti su počeli posle vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateib Hezbolah.

Vašington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu.

Iran je negirao umešanost u taj napad.

Click