U BEOGRADU JE TEŠKO, MEDIJIMA NA LOKALU DALEKO TEŽE

23. August 2019.
„Situacija je alarmantna. Neko je pitao koliko ima medija na lokalu, ovde trenutno gotovo da nema nikoga, oni su najviše vidljivi kada se deli novac iz lokalnog budžeta putem konkursa. Novinarstvo je prilično jednolično i poltronsko"
20190822_180832-300x225.jpg
Foto: Magločista

„Medijima na lokalnom nivou je daleko teže, nego nacionalnim zbog toga što u Beogradu ima više medija, više izvora, i više mogućnosti da se reaguje, a u krajnjoj liniji i više mogućnosti da se organizuje neka vrsta solidarnosti kada je neko ugrožen, nego kad se to dešava na lokalnom nivou, gde su pritisci neverovatni“, rekla je Jelka Jovanović, novinarka lista „Danas“. čija je promocija održana u četvrtak u Subotici.

 

Foto: Magločistač

„U mnogim mestima postoje nezavisni mediji, uglavnom su to portali, ostalo je nešto malo novina, koji pokušavaju da se pridržavaju osnovnih načela profesije, pre svega pravovremenog i nepristrasnog informisanja bilo ko da je na vlasti“, istakla je ona, podsećajući da je informisanje u javnom interesu precizno definisano:

„To je da građani imaju pravo da znaju sve informacije koje mogu da utiču na njihovo prosuđivanje bilo da su u pitanju svakodnevne stvari koje se tiču njihovog života, bilo da su u pitanju izbori, nacionalni, pokrajinski ili lokalni.“

Za razliku od informisanja u javnom interesu, sve agresivnija i opasnija je propaganda kojoj smo izloženi na različite načine, ocenila je ona:

Foto: Magločistač

„Što putem tradicionalnih  medija u koje spadaju štampa, televizije sa nacionalnim frekvencijama, radio-stanice i novinske agencije. Drugi nivo koji postaje sve opasniji je tzv. novi medij, takođe elektronski, uglavnom portali koji niču kao pečurke posle kiše i deo su propagandne mašine vlasti, i što je najgore od svega, doprinose podeli. Uglavnom se finansiraju iz budžeta na raznim nivoima“.

Komentarišući medijsku scenu u Subotici, Natalija Jakovljević Ivanić ispred portala „Magločistač“ je rekla da novinarstvo gotovo da i ne postoji kada je u pitanju lokalni nivo:

„Situacija je alarmantna. Neko je pitao koliko ima medija na lokalu, ovde trenutno gotovo da nema nikoga, oni su najviše vidljivi kada se deli novac iz lokalnog budžeta putem konkursa. Novinarstvo je prilično jednolično i poltronsko. Danas je u Subotici najvažnija crna hronika i neke servisne informacije, ne vidim nikakve vesti, ništa se ne dešava, lokalna samouprava je potpuno zatvorena za javnost“.

„Što se tiče vojvođanske mađarske medijske scene, situacija je potpuno ista“, nadovezao se na nju Peter Kokai koji se prisutnima obratio ispred portala „Szabad Magyar Szó“:

Foto: Magločistač

„Postoje u Vojvodini mediji, elektronski i štampani, koji bi trebalo da obavljaju funkciju javnog servisa, a u stvari funkcionišu kao propagandno sredstvo, i to je ogroman deo ove naše specifične medijske scene, a postoji jedan manji deo koji je usuđujem se reći nezavistan i čiji sam ja predstavnik. Neće predstavljati nikakvu novost kad kažem da su štampani mediji u sve težem položaju – novih čitalaca nema, stariji umiru, a tu je i emigracija. Sa druge strane, internetski poral iz dana u dan ima sve veći broj čitalaca“, rekao je on.

Promocija lista „Danas“ i nezavisnog novinarstva održana je u organizaciji „Novog optimizma“ i „Danasa“, dok je lokalnu podršku pružila Građanska inicijativa „Priroda i društvo“.

The post ODRŽANA AKCIJA „PODRŽI DANAS!“: U BEOGRADU JE TEŠKO, MEDIJIMA NA LOKALU DALEKO TEŽE appeared first on Magločistač.

Članak je prenet sa portala Magločistač.

Članak je prenet sa portala Magločistač.

Click