Osnivanje Hemijskog parka „Prahovo“ od velikog značaja za celu Srbiju

4. June 2020.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas prvom sastanku Radne grupe za usmeravanje aktivnosti u vezi sa osnivanjem Hemijskog parka „Prahovo“.
SASTANAK RADNE GRUPE ZA OSNIVANJE HEMIJSKOG PARKA "PRAHOVO"
Radna grupa za usmeravanje aktivnosti u vezi sa osnivanjem Hemijskog parka "Prahovo". Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Prahovo je prepoznato kao lokacija sa izuzetnim geostrateškim i logističkim potencijalom, posebno kada su u pitanju lučka i železnička infrastruktura, imajući u vidu direktan pristup lokacije međunarodnom plovnom putu na Dunavu i železničkoj mreži Srbije.

Takođe, u neposrednoj blizini se nalazi i Evropski koridor četiri, koji saobraća kroz Bugarsku i Rumuniju.

S obzirom na to da u ovom delu Evrope ne postoje hemijski parkovi, očekuje se velika zainteresovanost investitora kako iz Evropske unije, tako i iz Kine i Indije. Projekat podrazumeva prvu fazu razvoja kompleksa ukupne površine od 115 hektara sa izgradnjom prateće infrastrukture.

Kako je regija istočne Srbije, u kojoj se Prahovo nalazi, slabije industrijski razvijena, ovaj projekat ima veliki značaj za celu zemlju.

Očekuje se da bi već prva faza mogla da privuče do 30 stranih investitora, što bi direktno uposlilo, prema sadašnjim procenama, do dve hiljade, a indirektno još dve do tri hiljade radnika.

Veći deo hemijskih komponenti i sirovina bi se proizvodio u Srbiji, tako da bi hemijski park doprineo razvoju hemijske industrije Srbije u celosti.

Procena je da bi realizacija ovog projekta utrostručila budžet grada Negotina, dok bi svakako najznačajnija beneficija izgradnje Hemijskog parka „Prahovo“ bila sprečavanje migracije ljudi iz ovog kraja Srbije.

Godišnji prihodi parka se procenjuju na okvirno milijardu evra, od čega bi približno 90 odsto činio izvoz.

U okviru Radne grupe će se pratiti i realizacija projekta gasifikacije istočne Srbije, koja je izuzetno važna za ovaj deo naše zemlje, i posebno za Hemijski park “Prahovo”, kao i za ostatak industrije ovog dela Srbije.

Sve investicije koje će se realizovati u skladu su sa najvišim ekološkim standardima i međunarodnim konvencijama i podrazumevaće, između ostalog, izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, saobraćajno opremanje lokacije, proširenje kapaciteta luke Prahovo.

Tekst je prenet sa portala Vlade Republike Srbije.

Click