Mladi lideri – Stefan Garić, Leo Burett Beograd: Crossfit je odličan način da se oslobodite stresa

23. August 2019.
Prostor na kom možemo da oglašavamo je ogroman, zbog čega je naša odgovornost još veća. Možda jednim postom nećemo promeniti svet, ali svakako možemo iskoristiti priliku da podignemo svest o temama koje su bitne.
ML_Stefan_-Leo-Burnett
Stefan Garić. Foto: Leo Burnett Beograd.

Razgovarala: Asja Dupanović

Stefan Garić stariji je grafički dizajner u agenciji Leo Burnett Beograd. Po završetku studija na Fakultetu za umjetnost i dizajn i rada u Americi, 2016. godine odlučio je uplivati u agencijske vode. Prvih godinu dana proveo je u Saatchi&Saatchiju gdje je upoznao različite tajne uspjeha poznate agencije. Dalja iskustva nastavlja sticati u Publicisu gdje počinje raditi na velikom retail klijentu, a nakon Publicisa prelazi u Leo Burnett gdje dobija priliku raditi digital dizajn na brendovima koji su sami po sebi specifični, zanimljivi, puni pravila i normi koje za dizajnera ne smiju biti prepreka već izazov. Kao kretivac smatra da pored full time posla treba raditi i nešto kreativno samo za svoju dušu. Zaljubljenik je u satove i automobile, što ga je dalje usmjerilo na bavljenje industrijskim dizajnom. Otuda u slobodno vrijeme dizajnira jedinstvene satove.

MM: Prva agencija u kojoj si radio bio je beogradski Saatchi. Koja te se Saatchijeva tajna najviše dojmila?

Stefan Garić: Tim. Možda i najbitniji deo bilo koje kampanje, jer bez dobrog tima sve ide mnogo teže. Svi su kao jedan, svi daju svoj doprinos ideji i pomažu jedni drugima kad negde zapne. Takođe i to da nema loše ideje, samo je pitanje kako na nju gledate.

MM: Šta su najveći izazovi tvog radnog mjesta i koje strategije primjenjuješ da se s njima nosiš?

Stefan Garić: Najveći izazovi su rokovi, samo vreme koje nam je izazov svakog dana i nikad ga nema dovoljno. Koliko mi puta kroz glavu prođe “Eh, da sam imao bar još sat vremena..” Organizacija je zato ključna, i kad su brifovi u pitanju, ali i samo idejno rešenje.

MM: U kakav dizajn se kuneš?

Stefan Garić: Jednostavan. Moramo shvatiti u prvih par sekundi koja je poruka vizuala. To je ono što po meni čini dobar dizajn.

MM: Imaš li u Srbiji, regiji, svijetu, uzore među afirmiranim dizajnerima, ljude čijem se kreativnom izražaju posebno diviš i od kojih rado učiš?

Stefan Garić: Dizajneri na koje se ugledam iz Srbije su Braća Burazeri koji i stoje iza već sada poznatog bredna Dechkotzar. Divim im se zato što su uspeli da teme iz Srbije, pogotovo Beograda, svedu na neki kul i specifičan dizajn, da nam ih prikažu iz neke druge perspektive i pokažu kako sve može da se vidi kroz umetnost.

MM: Gdje si sve do sada sticao znanja i iskustva u oblasti grafičkog dizajna? Šta bi im još rado dodao u ovom trenutku?

Stefan Garić: Znanja koja sam do sada sticao su krenula još od srednje škola, pa onda fakultet, zatim predavanja po raznim hubovima u Beogradu, ali naravno i na internetu, koji je sada možda i najveći izvor znanja. Sadrži od free online kurseva do tutorijala na YouTubeu. Trenutno, deo grafičkog dizajna u kom bih hteo da napredujem je UI/UX dizajn, kao i industrijski dizajn na kom već duže vreme radim.

MM: Pripadaš generaciji mladih koji će u budućnosti voditi ovu industriju. Kojim pravcem želiš vidjeti da ona ode?

Stefan Garić: Neminovno je da će industrija ići u pravcu digitala, u čemu se mi kao digitalna generacija izuzetno snalazimo. Ipak, koliko god da digital inspiriše i pruža prostor za kreativnost, i dalje bih voleo da na ulici naiđem na kvalitetan print za koji i dalje smatram da je bitan vid oglašavanja. Verujem da se kombinacijom printa i digitala može roditi jedan sasvim novi pravac u advertajzingu.

MM: Kao kreatori komunikacije, imamo veliku odgovornost prema društvu u kojem živimo. Kako grafički dizajn može uticati na boljitak za čovjeka, društvo, promovirati pozitivne promjene?

Stefan Garić: Mi kreiramo poruke i vizuale koji se pojavljuju svuda, od bilborda, TV ekrana i ono od čega se ne odvajamo, telefona. Prostor na kom možemo da oglašavamo je ogroman, zbog čega je naša odgovornost još veća. Možda jednim postom nećemo promeniti svet, ali svakako možemo iskoristiti priliku da podignemo svest o temama koje su bitne.

MM: Odvajaš li vrijeme da se ispušeš, kanališeš stres? Šta te najviše opusti?

Stefan Garić: Mislim da je kanalisanje stresa jako bitno, pogotovo zbog brzog vremena u kom živimo. Ja to uspešno rešavam već par godina Crossfitom. To je veliki fizički napor, ali odličan način da se oslobodite stresa, tera vas da pomerate svoje granice, borite se sa sobom svaki dan, i to je ono što vas čini boljim.

Članak je prenet sa ove stranice.

Click