Blumberg: Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Srbiji

30. August 2019.
Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, "Blumberg" procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta. Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a "nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja u Srbiji".
baterije_pxb.jpg
Preuzeto sa portala 021

Prema nekim procenama, najveće evropske rezerve litijuma, metala koji se koristi za proizvodnju baterija, su u Srbiji, ali teži deo posla je doći do njega.

“Ipak, pred Srbijom je mogućnost da postane novi evropski front ekonomske borbe s Azijom”, piše u članku čiji je autor posetio selo Klinovac, kod Bujanovca, gde se veruje da ima litijuma.

Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, “Blumberg” procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta. Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a “nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja u Srbiji”.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, piše “Blumberg”, u februaru je to nazvao “jednom od najvećih nada za Srbiju” i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

U srcu “litijumskih snova Srbije” nalazi se mineral otkriven 2004. godine i nazvan “jadarit” po rečici Jadar, u zapadnom delu Srbije, gde je nadjen. On uz litijum sadrži bor koji se koristi u proizvodnji keramike i mineralnog djubriva i materijala za izolaciju.

Češka i Austrija takođe proučavaju svoj potencijal iskopavanja litijuma, Rumunija ponovo otvara rudnike retkih minerala, a međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u Evropi, izmedju ostalog u Poljskoj.

Ali, piše “Blumberg”, zalihe litijuma u Srbiji, ako se može profitabilno doći do njih, dovoljno su velike da pomognu čitavom evropskom kontinentu da se takmiči sa razvojem Azije, posebno Kine, trećeg po veličini svetskog proizvođača litijuma i vrhunskog proizvođača litijum-jonskih baterija.

Jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija Rio Tinto i istraživačka kompanija sa sedištem u Australiji “Jadar Lithium Plc” proveravaju koliko je litijuma u Srbiji. Rio Tinto je odbio izjavu za “Blumberg”, a “Jadar Lithium”, koji čini grupa nepoznatih investitora koje zastupa “JPMorgan Chase & Co”, odbio je da precizira gde istražuje.

Optimistične procene države i preliminarno istraživanje nagoveštavaju da bi u Srbiji moglo biti čak 200 miliona tona rude litijuma, dok američki Geološki institut kaže da ima milion tona identifikovanih rezervi, ali već i to Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi.

Pošto je proizvodnja litijuma u svetu 2018. godine skočila za 25 odsto, teško bi bilo svrstati veličinu potencijalne ponude Srbije, kao što je već slučaj s Bolivijom koja ga takodje ne proizvodi, a ima najveće rezerve tog metala u svetu. S druge strane, rastuća ponuda je drastično oborila cenu litijuma, te najveći proizvodjači i rudnici smanjuju proizvodne planove, a tome doprinosi i usporavanje privrednog rasta Kine.

“Blumberg” prenosi da su za početak eksploatacije litijuma u Srbiji potrebne bar još tri godine, ali da vlasti već podržavaju pripremanje preduzeća za preradu litijuma i za proizvodnju baterija o čemu je za sajt govorio i Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najvećeg grada u blizini Klinovca gde je jedno od potencijalnih nalazišta tog metala.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Članak je prenet sa portala 021.

Članak je prenet sa portala 021.