BIZLife lista “30 ispod 30”: Svetlana Pepić, vodeći inženjer za razradu ležišta, Naftna industrija Srbije

2. August 2020.
Svetlana je rođena Kikinđanka, a njen istraživački duh, koji poseduje odmalena, podstakao ju je da se opredeli za studije na Rudarsko-geološkom fakultetu, na smeru Inženjerstvo nafte i gasa. Kao polaznik NIS-ovog programa “Prva šansa”, svoj prvi radni ugovor potpisala je 2014. godine upravo za ovu kompaniju, gde je i nastavila da radi i uspešno gradi svoju profesionalnu karijeru.
svetlana-pepic-nis.jpg
Foto: BIZLife magazin

Nakon isteka pripravničkog staža, koji je provela na poziciji mlađeg inženjera, ova mlada i talentovana dama, master inženjer rudarstva, postala je deo tima zaduženog za primenu dodatnih metoda radi povećanja iskorišćenja ležišta nafte i gasa, gde je dobila priliku da se bavi inovativnim tehnologijama, što je ujedno bilo i ostvarenje jedne od njenih studentskih želja.

Početkom ove godine Svetlana je postala vodeći inženjer za razradu ležišta u Centru za kontrolu peska Direkcije za proizvodnju nafte i gasa, gde nastavlja uspešno da se bavi unapređenjem procesa, istraživanjem i analizom mogućnosti za primenu novih tehnologija. Problematika koju istražuje je vrlo kompleksna, ali i izazovna, što Svetlanu dodatno motiviše. Zahvaljujući različitim programima usavršavanja koje je organizovala njena kompanija, svoje profesionalne veštine dodatno je obogatila učešćima na različitim naučno-tehničkim konferencijama i treninzima, kao i kroz program „rotacije” u Ruskoj Federaciji, gde je imala priliku da se upozna sa najboljim svetskim praksama kada je reč o oblasti istraživanja i eksploatacije ležišta nafte i gasa.

Sebe smatra ambicioznom, srdačnom i komunikativnom osobom, što joj pomaže da uspešno rešava sve izazove sa kojima se susreće i da pobednički korača prema zacrtanim ciljeva – da se razvija, napreduje i jednoga dana oproba i u menadžmentu.

Zašto ste odlučili da ostanete u Srbiji?

Srbija je moj dom, mesto gde sam okružena porodicom i prijateljima. U njima nalazim utehu za sve svoje male životne nedaće i uživam dok sa njima delim radost zbog ostvarenih uspeha. Zahvaljujući roditeljima, odrasla sam uz model ponašanja u kom odustajanje nikad nije opcija. Jednostavno, moraš se izboriti za sebe. Želja mi je da istrajem u svojoj borbi i da se profesionalno ostvarim u zemlji u kojoj sam rođena.

Šta ste želeli da budete kad ste bili mali?

Po najranijem sećanju – voditeljka “Dnevnika”. Bila sam uporna i insistirala sam da ukućani posmatraju moj performans. Danas su to lepe uspomene.

Omiljeni predmet u školi?

Biologija, jer je probudila najviše znatiželje.

Poslovni uzor?

Inspirišu me ljudi iz neposrednog okruženja.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Članak je prenet sa portala BIZLife.

Click