Sve boje Indije

14. October 2019.
Moje poznanstvo sa Indijom, isprepletano ličnim vezama i kontaktima, počelo je na neobičan način. Nisam znala šta me čeka, ali desilo se to da sam se bespovratno zaljubila u tu zemlju. Putovanje sam počela u gradu na jugu Indije, Bangaloru, u državi Karnataka. Taj grad je svojevrsni IT raj. Prisustvo velikih internacionalnih tehnoloških kompanija je u mnogim aspektima promenilo dinamiku i puls grada, pa ga zbog toga nazivaju i Silikonskom dolinom Indije.
Sve boje Indije fotografija Ivanka Rendulić
Fotografija Ivanka Rendulić

Piše Ivanka Rendulić

Kako upoznati grad od 12 miliona stanovnika u nekoliko dana? I kako uopšte upoznati Indiju u kratkom vremenskom periodu? Vrlo teško, ali ja sam imala neverovatnu sreću da ovu jedinstvenu kulturu i tradiciju upoznam kroz perspektivu i priče porodice Kothakota, čiji su članovi bili naši domaćini. Opisujući jedan naš dan, provešću vas kroz boje koje će me uvek podsećati na Indiju.
***************************
Zelena u indijskoj kulturi i tradiciji simboliše novi početak i sreću.
Nakon vožnje natrpanim ulicama, koja je na trenutke izgledala kao video igrica, a na trenutke čak i kao pitanje života i smrti, dane bismo počinjali na najzelenijem i najmirnijem mestu u Bangaloru, u predivnom parku Kabon (Cubbon). Umetnici iz porodice domaćina, Adi i Šilpa, svako jutro ovde održavaju besplatne muzičke radionice na kojima izvode stare indijske pesme koje žele da od zaborava sačuvaju za naredne generacije. Ovde možete sresti mnogo mladih ljudi koji doručkuju, igraju se sa decom, šetaju pse, bave se jogom.
*************************
Crvena predstavlja žensku energiju, vatru i senzualnost i vezuje se za boginju Durgu, majku i zaštitnicu univerzuma.
Nakon parka, vreme je za posao. Jutarnji rituali majke Šahi, tihe i nezaustavljive sile i pokretača porodice, izuzetno su me zainteresovali. Trudila sam se da joj ne budem na putu, ali sam sve vreme bila znatiželjna da vidim kako se sprema i koliko je to zapravo komplikovano. Šahi se najpre poklanja svom božanstvu u malom kućnom hramu – sobi za pudžu (pooja room), zatim se šminka, crtajući svoj crveni bindi (tačku na čelu), pa oblači i namešta sari tako da stoji savršeno tokom celog dana. Dok se spremala, otkrila mi je kako nikada nije obukla isti sari dva puta.
Iako je vlasnica velike klinike, Šahi nikad ne govori o svom uticaju i moći. Skromna je i povučena, kao i većina žena koje sam imala prilike da upoznam, ali nam je tokom našeg boravka ipak na delikatan način stavljala do znanja da je ona gazda u kući.
*************************
Žuta simboliše muževnost i ozbiljnost, snagu i izdržljivost. Česta je boja odevnih predmeta savremenih muškaraca.
Ponovo se vozimo u grad, ovoga puta auto-rikšom. Pored stotinu raznobojnih i živih hinduističkih hramova, jedna građevina nas je posebno očarala svojom gracioznošću. Palata sultana Tipua izgrađena u vreme vladavine čuvenog sultana, u 18. veku, ostavila nas je bez daha, a pored prelepog orijentalnog stila, posebno se ističe zlatno-žutim lukovima.
********************
Plava se najviše povezuje sa bogom Krišna, koji je uvek predstavljen u ovoj boji. Ona predstavlja otvorenost i različitost i simbol je beskonačnog i nemerljivog.
Domaćini nas, opijene ukusima i mirisima megalopolisa, pitaju da li smo raspoloženi za novu avanturu. Oduševljeno prihvatamo i kroz nekoliko sati stižemo u nacionalni park Valparai. Kada smo stigli u mali smeštaj u srcu planine, prvo što su nam rekli bilo je: „Ne plašite se ako budete čuli zvukove životinja, mi ovde imamo sve – od slonova do leoparda“. Tek tada nam je bilo jasno da smo zapravo u sred džungle, a naši domaćini su mislili da bi bilo zabavno da troje Evropljana dovedu tu i vide njihove reakcije. Tako smo upoznali indijski smisao za humor.
Nakon prvobitnog kulturnog šoka, nestvarno lepa planina čija priroda oduzima dah, noćni safari, beskonačne plantaže čaja sa ponekim ušuškanim selom oduševili su nas i i ostavili nam uspomene za ceo život.
Do nekog novog susreta!

Tekst preuzet iz Movem magazina

Click