Radikali traže ukidanje javnih izvršitelja, vladajuće stranke mnogo očekuju od zakona

22. July 2019.

BEOGRAD – Poslanici vladajuće većine najavili su danas u Skupštini Srbije podršku izmenama i dopunama Zakona o izvršenju koji onemogućava oduzimanje jedine nekretnine ako je dug za komunalne usluge manji od 5.000 evra, dok su poslanici radikala tražili ukidanje javnih izvršitelja.

Poslanik Srpske radiklane stranke (SRS) Aleksandar Šešelj rekao je da se radikali zalažu za ukidanje izvršitelja i vraćanje izvršenja u nadležost sudova i da je ta partija već skupila više od 100.000 potpisa za ukidanje izvršitelja.

Šešelj je dodao da je za Vladu Srbije trebalo da bude alarmantno još kad je 2017. godine na ime duga zaplenjeno čak 3.736 stanova, a niko, osim uskog kruga ljudi bliskih izvršiteljima, nije znao kada se organizuju prodaje tih stanova.

Šešelj je izneo primer porodice sa Dorćola koja je bez stana ostala zbog 6.500 evra duga, stan im je oduzet i prodat za 26.000, dok je tržišna vrednost bila više od 90.000 evra.

Šešelj je Komoru izvršilaca uporedio sa “mafijaškim klanom” i istakao da je “zloupotreba kod izvršenja postala pravilo”.

On je pitao ko je odredio granicu od 5.000 evra za komunalne usluge kako bi dužnik bio izuzet od oduzimanja stana i šta će biti ako je dug 5.100 evra.

Minstarka pravde Nela Kuburović je odgovorila da su takve optužbe neosnovane i da je, kada je bilo zloupotreba, Ministartsvo pravde sprovodilo postupke.

Demantujući izjavu da se nije znalo kada su prodaje, ministarka je rekla da su se obaveštenja o prodaji mogla naći na oglasnoj table u Komori izvršitelja.

Kuburović je istakla da u sudovima već godinama stoji 614.000 predmeta koji najverovatnije nikada neće biti izvršeni, jer su se sudovi pokazali kao nesposobni da sprovedu izvršenje, a sada postupak izvršenja traje prosečno 110 dana.

U Srbiji trenutno radi 214 javnih izvršitelja i tri zamenika, dok u kancelarijama radi oko 2.000 uglavnom pravnika, a broj sudija koji su ranije postupali bio je manji od 400.

Replicirajući ministarki Aleksandar Šešelj je pitao kako mogu sudovi da se pokažu nesposobnim i da li to znači da ćemo, ako procenimo da bi bili efikasniji i sudjenja za krivična dela prebaciti privatnicima.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS)i predsednik Odbora za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović rekao je da su izmene zakona predložene zbog primedbi koje su se čule u prethodnom periodu, jer je u praksi često dolazilo do kršenja odredbi zakona i etičkih normi.

On je pohvalio načelo srazmere i ukidanje mogućnosti da se zbog minimalnog duga prodaju nekretnine dužnika.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Nedjo Jovanović osvrnuo se na član o prinudnom oduzimanju deteta po nalogu suda i predložio da u takvim situacijama ipak ne postupa sudski izvršitelj, već isključivo sudija.

“Nije svejedno oduzeti majci dete prinudnim putem i predate ga ocu, ukoliko postoji takva odredba, i to bi trebalo da se koriguje,” rekao je Jovanović.

Ministarka pravde odgovorila je da je isključivo sud nadležan kada je reč o dodeljivanju dece i izvršitelji nisu uključeni u taj postupak.

Kada je pak reč o naplati alimentacije, izvršitelji su se do sada pokazali kao veoma efikasni, dodala je Kuburović.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice je osim izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbedjenju i dopuna Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, potvrdjivanje Sporazuma sa Severnom Makedonijom o zajedničkoj kontroli graničnog prelaza, kao i izbor novog Poverenika za informacije od javnog značaja.

Članak je prenet sa portala Indeksonline.

Članak je prenet sa portala Indeksonline.

Click