Isključeni Srbi

22. April 2024.
Zagrijavanjem političke atmosfere raste netrpeljivost prema zastupnicima SDSS-a i pripadnicima srpske nacionalne manjine koju podgrijavaju nacionalističke stranke, poput Domovinskog pokreta, uvjetujući koalicijsku podršku njihovim nesudjelovanjem u vlasti
large_sdss1 (1)
Kandidati SDSS-a na završnom skupu u Tvornici. Foto: Sandro Lendler

Piše: G. Borković, Izvor: Novosti

Podizanjem političke temperature u Hrvatskoj automatski raste i netrpeljivost prema Srbima i njihovim političkim predstavnicima koja je zadnjih dana dovedena do usijanja isključivosti pa ispada da baš o položaju troje saborskih zastupnika SDSS-a ovisi formiranje vlasti.

Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti, kako neskriveno poručuju, podršku eventualnoj većinskoj koaliciji na čelu s HDZ-om uvjetuju nesudjelovanjem SDSS-a. I to ne samo u izvršnoj vlasti preko ministara ili zamjenika, odnosno državnih tajnika, nego i pukom podrškom toj većini u Saboru.

Slično razmišlja i Most čiji je neuspješni premijerski kandidat Nikola Grmoja protekli vikend predložio da se ujedine sve antihadezovske stranke, ali bez zastupnika Možemo! i – već pogađate – SDSS-a i tako zajednički suprotstave Andreju Plenkoviću.

Ostalih petero manjinskih zastupnika poželjni su za obje opcije, ali srpski ostaju isključeni. Dosadašnjim pritiscima predstavnici nacionalnih manjina (barem do sada) uspješno odolijevaju. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” da su u petak održali zajednički sastanak i odlučili da će u pregovorima nastupati jedinstveno kao cjelina, bez cijepanja, s obzirom da bi nečija nepodobnost, kako je rekao, vrlo brzo mogla dovesti do toga da svi oni postanu nepodobni.

Novi zastupnik iz redova bošnjačke manjine Armin Hodžić potvrdio je u ponedjeljak Pupovčeve riječi, ali i naglasio da su izloženi velikim pritiscima ne samo iz javnosti i vlastitih zajednica, nego i iz drugih stranaka.

Obratio se i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, stranke koja je i do sada bila dio vladajuće koalicije, a u Saboru će biti zastupljena s dva zastupnika, koji je u intervjuu za Večernji list jasno naglasio da se njegova stranka zalaže za novu vladu u kojoj bi bili i manjinski zastupnici. Hrebak je rekao da je važno da “nazadne ideje” ne prođu u Saboru i da HSLS neće pristati na ništa što bi umanjilo sadašnju razinu postojeće zaštite manjinskih i ljudskih prava, poput ukidanja biranja zastupnika na posebnim listama i izbacivanje manjina iz vlade. “Domovinski pokret nije dobio bezgranično povjerenje građana na izborima. Dobio je dovoljno da može sudjelovati u radu većine, ali ne i dovoljno da može ideološki mijenjati društvo”, znakovito je poručio Hrebak.

Domovinski pokret se i u izbornoj kampanji bavio Srbima. U nedostatku drugih tema, osim branjenja interesa poduzetnika Pavla Vujnovca i imaginarnog straha od migranata, čelnik DP-a Ivan Penava ionako nema o čemu govoriti. Postavili su, između ostalog, sramni jumbo plakat s natpisima “Za jedne je Vukovar OSLOBOĐEN” ispod kojeg su fotografije Pupovca, Plenkovića i Vojislava Stanimirovića te stranačka loga SDSS-a i HDZ-a i drugi natpis “a za druge je PAO! “s fotografijama Damira Markuša, Tomislava Josića i Stipe Mlinarića i logo Domovinskog pokreta. Nakon prijave HDZ-a da se plakatom “poziva na nasilje i širi vjerska, nacionalna ili rasna mržnja”, Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor vrlo brzo im je izdalo upozorenje da ga uklone kao i da se javno ispričaju zbog počinjene povrede Etičkog kodeksa. Plakat je skinut, uz konstataciju DP-ovaca da “istina boli”!?

To im nije bilo dosta, nego su kampanju dopunili video-spotom u kojem tvrde da je “Plenkovićev HDZ milijunima financirao antihrvatske pamflete koji vulgarno i prostački vrijeđaju Franju Tuđmana” uz slike naslovnica Novosti. Kako im se to nije činilo dosta prisnažili su da je stotinama milijuna eura financirao i nekakav “srpski svet Pupovca i Stanimirovića” i sve tako tome slično uz završnu poruku: “Nemojte dopustiti da vas opet prevare, jer Plenkovićev HDZ vašim novcem vodi njihovu politiku”.

Tek koji dan poslije DP čini sve da se nekako dokopa vlasti uz taj isti HDZ koji vodi isti Andrej Plenković.

Novostima se bavi i zastupnik DP-a ultrakonzervativac Stjepo Bartulica koji želi ići stopama nekadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojem je prvi potez po preuzimanju dužnosti bilo ukidanje financiranja neprofitnih medija. “Dovoljno je pogledati pisanje srpskih Novosti o meni. To su stvari koje ne zaslužuju osvrt, a kamoli da porezni obveznici to financiraju. Tu ćemo biti rezolutni. Ako gospoda žele na taj način i dalje trovati političku scenu u Hrvatskoj, neka idu na tržište i bore se s ostalima, a ne da su privilegirani zbog tri ruke u Saboru”, kazao je Bartulica očito vidjevši u Novostima i SNV-u ključne probleme ove države.

Ima još. Njihova kandidatkinja Dubravka Lipovac Pehar prije deset dana u Slavonskom Brodu pokušala je omesti otvorenje Srpskog kulturnog centra “Branko Radičević” u Slavonskom Brodu, organizirajući presicu na kojoj je kazala da su protiv SNV-a jer da ta organizacija omalovažava hrvatske branitelje i ne podržava Domovinski rat.

U takvoj podgrijanoj atmosferi ne treba čuditi da su plakati SDSS-a postavljeni u sklopu kampanje “Hrvatska treba Srbe” više puta oštećivani u nizu gradova od Zagreba i Karlovca preko Osijeka do Zadra i Šibenika.

U svijetu onih koji zagovaraju takve ekstremističke nacionalističke opcije ne samo da nema mjesta za Novosti ili zastupnike srpske nacionalnosti, nego je pitanje ima li uopće mjesta za Srbe, kako je to u petak rekao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina: “Porasla je ksenofobija, nije mi jasna retorika Domovinskog pokreta da neće sa SDSS-om, to znači da neće Srbe. Pa Srbi su naši građani.”

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click