Srbija je glasala: Vlasina i Morava su imena novootkrive planete i njene zvezde!

17. December 2019.
Povodom jubileja koji ove godine obeležava Međunarodna astronomska unija (MAU), 100 godina od svog osnivanja, sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jednoj od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema. Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde vršilo se u okviru konkursa Imenuj egzosvetove (eng. NameExoWorlds) koji je bio sproveden tokom 2019. godine.
banner_Vlasina i Morava

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b. Pobednička imena ovog konkursa objavljena su na globalnom događaju koji je održan 17. decembra 2019. godine u Parizu, gde je zvanično proglašeno da je novo ime zvezde WASP-60 Morava, dok je novo ime njene planete WASP-60b Vlasina.

Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz a udaljen je 1304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od 4 zemaljska dana.

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine. Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, shodno pravilima propisanim od strane MAU. Sve pristigle predloge komisija je proverila te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača održanoj 27. septembra 2019. godine. Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a  predložilo ih je  Astronomsko društvo Novi Sad (ADNOS, http://www.adnos.org). Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.

MAU

MAU je međunarodna astronomska organizacije sa više od 10 000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja i koordiniše međunarodnom saradnjom u astronomiji, promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodelu naziva nebeskim telima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini.


Više informacija o projektu NameExoWorlds može se pronaći na adresi http://www.nameexoworlds.iau.org/, dok se spisak svih planetskih sistema koji su bili imenovani u ovom ciklusu možete pronaći na http://www.nameexoworlds.iau.org/list-of-stars.

Više informacija o sistemu WASP-60 možete pronaći na https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/5686/wasp-60-b/.

Više o proslavi jubileja 100 godina MAU i o pratećim aktivnostima možete potražiti na https://www.iau-100.org/.

 

Kontakt

Društvo astronoma Srbije, http://www.das.org.rs/

Click