Završene pripreme mladih za Pičing forum Slobodne zone Junior

22. February 2021.
U okviru projekta Naše razlike su naša snaga, u periodu od 20. do 28. februara u Sremskim Karlovcima održava se završni deo Kampa dokumentarnog angažovanog filma za tridesetak mladih iz raznih delova Srbije.
Prvo predavanje_starija grupa_foto 1

Tokom ovog dela kampa, polaznici i polaznice Kampa koji se realizuje paralelno u dve starosne grupe – mlađu uzrasta od 15 do 19 godina i stariju koju čine mladi od 20 do 26 godina, imaće priliku da sa svojim mentorima i gostujućim predavačima/cama pripreme prezentacije svojih ideja za filmove na Pičing forumu Slobodne zone Junior, u subotu, 27. februara u Sremskim Karlovcima.

Sedmočlana stručna komisija koju čine priznati filmski producenti, reditelji i filmski kritičari izabraće ukupno 12 filmskih projekata koji će tokom 2021. godine biti snimljeni u produkciji programa Slobodna zona Junior (Fond B92).

Nastali kratkometražni dokumentarni filmovi premijerno će biti prikazani na ovogodišnjem Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće upriličeni kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne raznolikosti i multikulturalizma.

Kamp Slobodna zona Junior realizuje se od avgusta 2020. godine, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, deo predavanja tokom deset dana avgusta održan je onlajn, dok su praktične vežbe organizovane tokom šest dana u septembru 2020. godine na Divčibarama. U međuvremenu su polaznici i polaznice sa mentorima i mentorkama, radili na daljem razvoju svojih ideja za dokumentarni film, dok je fokus radionica u Sremskim Karlovcima na pičingu.

Polaznici i polaznice ovog programa, za učešće u istom, odabrani su putem javnog konkursa, prilikom čega se posebno vodilo računa da pored talenta i afiniteta prema filmskoj umetnosti, budu ispoštovani i kriterijum teritorijalne jednakosti, a sa posebnom željom i akcentom na to da se u program pored pripadnika većinskog stanovništva uključe i pripadnici nacionalnih manjina sa teritorije naše zemlje. Među učesnicima koji su deo kampa nalaze se mladi iz Sombora, Lukićeva, Beograda, Novog Sada, Boljevca, Zrenjanina, Prokuplja, Subotice, Sremske Mitrovice, Požarevca, Leskovca, Kragujevca, Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Vranja, Vrbasa i Vlasotinca.

Projekat Naše razlike su naša snaga za cilj ima  da kreira  prostor za interkulturni dijalog među mladima iz različitih etničkih zajednica, te da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne raznolikosti,  tolerancije i razumevanja. Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbijia sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Click