Umetnost putovanja, nova knjiga Samizdata B92

3. September 2019.
Ivana Dukčević – „Umetnost putovanja“ Izdavač: Samizdat B92 Posebno izdanje, 2019, F: 21 cm, S: 328, meki povez, latinica ISBN 978-86-7963-499-3 Cena 1.320,00 dinara (sa PDV-om)
ivana dukcevic (002)
Ivana Dukčević

„Kako bismo razumeli neku vekovima i hiljadama godina staru zemlju i civilizaciju, često pribegavamo knjigama poput vodiča ili putopisa koje su napisali stranci. Verujem da će i knjiga Ivane Dukčević, koju lično poznajem i s kojom sam imao sreću da sarađujem, biti jedna od njih, jer čini spoj pedantnosti, umetničke osećajnosti i truda.“ rekao je o knjizi Soner Šahin (Soner Şahin), diplomata i bivši ataše za kulturu Ambasade Republike Turske u Srbiji.

Umetnost putovanja obuhvata putopise: Japan – U senci japanske trešnje; Turska – Putovanje Anadolijom; Iran – Putovanje u prošlost; Kampanja – Napuljski zaliv i južna Italija; Andaluzija – Jug Španije – Al Andaluz.

“Priče s putovanja nastale su kao rezultat mog dugogodišnjeg ličnog putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija istorija, umetnost i kultura su ostavile u meni dubok trag i obogatile moj um i dušu. Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje s putovanja ostvarene u poslednjih desetak godina, i sastoji se iz pet zasebnih delova – razvrstanih prema destinacijama. U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Japan, Iran, Turska, Španija i Italija. Ono što povezuje putovanja u svaki od ovih naizgled potpuno različitih delova sveta jesu duboko ukorenjena tradicija, istorija koja seže do u daleku prošlost, karakteristike i zanimljivi običaji ljudi, i bajkoviti pejzaži koji svojom ponekad bezvremenom lepotom nalik scenografiji prate tekst.“ kaže Ivana Dukčević.

 

Biografija:
Ivana Dukčević rođena je u Beogradu, gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna. Ljubav prema fotografiji i umetničku crtu nasledila je od oca, koji je od njenog najranijeg detinjstva fotografisao i potom crno-bele fotografije pravio u kućnoj laboratoriji, dok je ljubav prema putovanjima nasledila od majke. Ivana je autorka preko stotinu putopisa za veliki broj štampanih i online magazina, i dvanaest knjiga u formi turističkih vodiča, kao autorka tekstova i fotografija. Njene putopisne fotografije objavljene su u više brojeva časopisa National Geographic / Srbija, a njena fotografija Karijatida u Atini dobila je Prvu nagradu Narodnog muzeja u Beogradu na konkursu za Najbolju arheološku fotografiju. Ivana je koautor novog izdanja knjige-vodiča o Srbiji na engleskom jeziku, u izdanju britanskog izdavača Bradt Travel Guide. Dobitnik je nagrade za dizajn Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu na Oktobarskom salonu. U Beogradu i širom Srbije održavala je predavanja o svojim putovanjima, praćena autorskim fotografijama. Autorka je internet stranice „Umetnost putovanja“. Radi kao profesorka umetnosti i dizajna sa istorijom umetnosti u dve internacionalne srednje škole u Beogradu, gde predaje na engleskom jeziku.

Preuzeto sa sajta Samizdat B92

 

Click