Ujka Vanja” Andreja Nosova ponovo na sceni nakon jednogodišnje pauze

21. April 2021.
Predstava “Ujka Vanja” nastala u produkciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, biće izvedena 25. aprila od 19 časova na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.
Ujka Vanja premijera_mediji_11

Nakon jednogodišnje pauze, autorski tim se vraća na veliku scenu Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, a uoci festivalskog igranja publika će imati priliku da predstavu pogleda i 22. aprila od 19 časova, u okviru redovnog pozorišnog repertoara.

„Mi smo imali pozorište, pa ga onda nismo imali dugo pa je to bilo stvarno strašno. Naravno da se radujem što ćemo ponovo da igramo i „Ujka Vanju“, koga smo igrali par puta svega posle premijere, radujem se uopšte da radim. Nadam se da će radovati i publika koja nije gledala predstavu“, rekao je Branko Cvejić povodom gostovanja na festivalu.

U ovom savremenom čitanju „Ujka Vanje“ potcrtana je Čehovljeva atmosfera vrućine i zapare – savršeno dobar izgovor za ne-delanje. Poseta vlasnika imanja, Serebrjakova, izaziva lenjost – svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, a prisustvo njegove žene, Jelene Andrejevne i njena želja za promenom, teraju ih na preispitivanje i podsećanje na propuštenih šansi za boljim, ispunjenijim životom.

Odlična glumačka podela u sastavu Nemanja Oliverić  (Ujka Vanja), Branko Cvejić (Serebrajakov), Katarina Marković (Jelena Andrejevna), Mina Obradović (Sonja), Stefan Bundalo (Astrov), Monika Boldovina Bugle (Marina), Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) i Jovan Jelisavčić (Teljegin), doprineće da se čitanje Čehovljevog teksta pred festivalskom publikom izvede u jednom novom i drugačijem svetlu. Za dramatizaciju komada zaslužna je Mina Ćirić, dok su se kostimom, scenografijom i muzikom u predstavi bavili Selena Orb i Draško Adžić.

Svi koji su s nestrpljenjem čekali povratak predstave Ujka Vanja, ulaznice mogu da kupe na blagajni Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu.

Click