Treće izdanje Putujućeg školskog bioskopa Slobodna Zona Junior u 10 opština u Srbiji

22. October 2019.
Putujući školski bioskop „Slobodna zona Junior” u sredu, 23. oktobra, po treći put kreće na turneju po Srbiji! Prva stanica mu je srednja škola “Mali Zvornik” u Malom Zvorniku, a već sledećeg dana 24. oktobra, školski bioskop se seli u Novi Pazar gde će mu domaćini biti dve srednje škole - „Škola za dizajn tekstila i kože” i „Tehnička škola“.
Slobodna zona junior Proslogodisnja video izlozba ucenickih radova u Beogradu (002)
Fotografija Fond B92

 

Putujući školski bioskop „Slobodna zona Junior” u sredu, 23. oktobra, po treći put kreće na turneju po Srbiji! Prva stanica mu je srednja škola “Mali Zvornik” u Malom Zvorniku, a već sledećeg dana 24.
oktobra, školski bioskop se seli u Novi Pazar gde će mu domaćini biti dve srednje škole – „Škola za dizajn tekstila i kože” i „Tehnička škola“.

Tokom oktobra i novembra meseca, kao i u prethodnim izdanjima projekta, u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja i razvoja medijske pismenosti kod srednjoškolaca i srednjoškolki, putujući školski bioskop posetiće ukupno 10 opština u Srbiji: Mali Zvornik, Novi Pazar, Leskovac, Kovačicu, Loznicu, Srpsku Crnju, Bečej, Mionicu, Lajkovac i Brus.

Koncept projekta podrazumeva jednodnevne radionice medijske pismenosti pod stručnim vođstvom mentora, uz projekcije kratkih filmova. Tokom predavanja, učenici će biti ohrabreni da osmisle i naprave sopstvene radove u formi videa, a najbolji od njih biće prikazani 10. decembra, na Dan ljudskih prava, na posebno organizovanoj izložbi u Beogradu.
Ideja ovih radionica jeste da podstakne interesovanje mladih za društveno angažovani film, poveća njihovu svest o važnosti njihovog učešća u životu lokalne zajednice i nauči ih da analiziraju medijske sadržaje.

Projekat Putujući bioskop “Slobodne zone Junior“ sa radionicom medijske pismenosti i kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se se već treću godinu za redom i tokom prethodnih godina preko 1000 srednjoškolaca iz 22 mesta u Srbiji imalo je priliku da učestvuje u dvočasovnim radionicama pod nadzorom stručnih eksperata Slobodne zone Junior i da uči o medijskoj pismenosti.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a tokom prethodnih izdanja, školski bioskop je gostovao je u Trgovišu, Batočini, Ivanjici, Beloj Palanci, Vlasotincu, Priboju, Medveđi, Arilju, Prokuplju, Kuršumliji, Šidu, Kučevu, Zaječaru, Beloj Crkvi, Negotinu, Majdanpeku, Kanjževcu, Vladimircima, Novoj Varoši, Lučanima, Ljigu i Koceljevi.

Program “Slobodna zona Junior “uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednješkolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Click