Solidarnost sa Beogradskom filharmonijom (VIDEO)

10. February 2024.
Jučerašnji koncert je počeo obraćanjem muzičara Beogradske filharmonije publici na Kolarcu, kojim su izrazili nezadovoljstvo statusom orkestra.
fil
Foto: Snimak ekrana

Njihovo obraćanje publici prenosimo u celosti:

„Draga publiko,

U stogodišnjem životu ovog našeg i vašeg orkestra, bilo je svega što jedan vek može da podnese. Svakako, ono najvrednije u minulih sto godina bila je publika Beogradske filharmonije, zbog koje ovaj orkestar traje i zbog koje je doživeo ovako lepe godine. Svakog petka u vašem prisustvu, muzičari Beogradske filharmonije ispisuju nove stranice istorije, sa ciljem da pokoljenjima ostave kulturnu zaostavštinu za idućih sto godina. No, da li ćemo u tome uspeti?!

Baš kao što sa vama delimo svoja umetnička dostignuća, osećamo obavezu i odgovornost da sa vama podelimo i ono što nas svakim danom sve više udaljava od sigurne budućnosti ovog orkestra.

I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u VD statusu, koji svoj stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana.

Pronoseći ime našeg grada i zemlje širom sveta, svaki put se suočavamo sve više sa činjenicom da smo u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani. Da tako dobro i mnogo sviramo, a da smo tako malo i loše plaćeni. Da san o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenja smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije.

Žao nam je što u svojoj zemlji i u svom gradu pretstavljamo amblem koji može da postoji, a i ne mora. Što retko ko zna da školovanje jenog profesionalnog muzičara traje u proseku šesnaest godina i da je jedno od najskupljih na Univerzitetu jer je individualno. Da je konkurencija na audicijama Beogradske filharmonije surova i da vrhunski muzičari i po nekoliko puta ne uspevaju da se zaposle, jer se uvek pojavi neko još bolji. Da ovaj posao zahteva svakodnevno usavršavanje i vežbanje, bez obzira na to koliko ga godina obavljate. Da svako od članova Beogradske filharmonije može uz manju ili veću obuku da obavlja mnoge druge poslove, ali da niko ko nije prošao trnovit put veoma specifičnog umetničkog razvoja ne može da postane Filharmoničar.

Ali bez obzira nas, oni koji odlučuju o nama, pitaju: „Po čemu ste vi posebni?“

Biti Filharmoničar je jednako biti reprezentativac, a Filharmonija je kulturna reprezentacija koja iznova i višestruko služi svojoj državi na ponos i na čast.

Egzistencijalno, naši životi sa ovim platama su izuzetno skromni. Umetnički, naši životi su veoma bogati. Mi Filharmoničari živimo za aplauz, ali na žalost ne živimo od aplauza. Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih sto godina.

Ulagati u kulturu i umetnost je jedina sigurno ispravna investicija za vjek i vjekova, jer plod takvih investicija je zdravo društvo koje stoji na jakim stubovima humanosti. Sve drugo su iskušenja egzistencijalnog koje osim umetnosti nikada i ništa nije pobedilo.

Draga publiko, želimo da vam se zahvalimo što nas slušate, vidite i prepoznajete našu vrednost u gradu i državi koji su, izgleda, zaboravili na nas i sve ono što pretstavljamo u ovom društvu sto punih godina.

Na kraju, ako želite da nam pružite podršku, pozivamo vas da sa nekoliko reči Ministarstvu kulture napišete šta za vas znači Beogradska filharmonija i da na svoj način apelujete da naši zahtevi budu čuti i uvaženi.“

Podsetimo, Beogradska filharmonija sinoć je u Dvorani Kolarčeve zadužbine nastupila sa slavnim violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera.

Inače, u toku je sezona kojom nacionalna filharmonija obeležava 100 godina postojanja i rada.

 

Ovim povodom Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije: “Povodom izjave koja je u ime orkestra Beogradske filharmonije pročitana pre koncerta Beogradske filharmonije održanog 9.02. u Kolarčevoj zadužbini, želim da ukažem na činjenicu da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta.

Što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, završen je projekat za građevinsku dozvolu, pa će se nakon dobijanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za 7-8 meseci krenuti u gradnju. Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture.

Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari “kucanje na otvorena vrata”, za šta
postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju.”

 

Kako možete pomoći Beogradskoj filharmoniji?

 

Dragi prijatelјi,

Dva naizgled udalјena sveta, kultura i privreda, u svojoj suštini neraskidivo su povezana, posebno u današnjem trenutku. Upravo u kriznim vremenima, institucije kulture dobijaju na značaju i ne postavlјa se pitanje pukog opstanka, već je lestvica uspeha visoko podignuta i pred njima je šansa da postanu pokretači razvoja našeg društva, namećući nove i uvek više standarde poslovanja.

U skladu sa prilikama, mi već godinama negujemo odgovoran i aktivan model finansiranja, u čijoj je osnovi čvrsto partnerstvo privatnog i javnog sektora. Kvalitetan proizvod, inventivna programska politika i kreativan i strateški pristup institucionalnom marketingu koji je rezultirao prepunim salama, naši su osnovni postulati. Istovremeno, trudimo se da budemo aktivni u svim segmentima društva, strateški osmišlјavajući edukativne, inkluzivne, kao i projekte decentralizacije, nastojeći da se kroz društveno odgovorno delovanje odužimo za podršku koju nesebično dobijamo.

Svi naši napori u prethodnom periodu bili su usmereni ka prvoj američkoj turneji u istoriji, koja je sa velikim uspehom i nacionalnim ponosom predstavila Beogradsku filharmoniju na američkom tržištu, u oktobru 2014. U realizaciju turneje, koja je bila ostvarenje američkog sna, uloženi su svi naši resursi i ona je plod višegodišnjeg zalaganja orkestra i menadžmenta. Naša ideja je prepoznata i podrška privrede i donatora nije izostala.

Zubin Mehta, jedan od najvećih autoriteta u svetu klasične muzike, ponovo je u ovoj sezoni, dirigovao Beogradskom filharmonijom. Svaki njegov dolazak i nastup sa našim orkestrom bio je mnogo više od muzičkog i kulturnog događaja najvišeg ranga. Maestro je svojom velikodušnošću ostavio pečat u novijoj istoriji Filharmonije, istovremeno okuplјajući oko sebe institucije, kompanije i pojedince koji dele slične vrednosti i koji su svojim donacijama postali deo uspešne priče našeg orkestra.

Svesni smo da su pred nama ozbilјni finansijski izazovi, ali nismo odustali od ispunjenja cilјeva. Neko nam može prebaciti da smo izabrali pogrešan trenutak i da sačekamo bolјa vremena. Ali, tako je bilo i u prethodnom periodu, a to nas nije obeshrabrilo, znajući da će nam naši napori doneti podršku onih koji u našem optimizmu i energiji vide budućnost.

Ukoliko želite da postanete deo našeg uspeha i ukoliko vaše finansijske prilike to dozvolјavaju, pozivamo vas da nas podržite. Za sve kategorije sponzora i donatora, kako korporativnih tako i pojedinačnih, pripremili smo poseban program u koji se možete uklјučiti još danas.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije u vezi sa našim donatorskim programom, možete nas nazvati na broj telefona 011 2187 533 ili poslati mejl na adresu office@bgf.co.rs. 

Click