Prijavite se na Hartefaktov Konkurs za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst

12. October 2020.
Fondacija Hartefakt fond iz Beograda deveti put po redu organizuje Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, sa idejom da pruži priliku novim, dolazećim ili do sada neotkrivenim dramskim autorima i autorkama da svoj rad u polju savremenog teatra predstave regionalnoj i široj evropskoj javnosti. Do četvrtka, 15. oktobra, autori i autorke iz zemlje i regiona moći će da pošalju svoje originalne dramske tekstove, koji se ove godine podnose prema novim pravilima.
IMG_4886
Dino Pesut. Foto: Miljana Niković

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su: Olga Dimitrijević sa tekstom „Radnici umiru pevajući“, Doruntina Baša „Prst“, Vesna Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirza Skenderagić „Probudi me kada završi“, „Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac, „Muškatle mogu preživeti sve”, autorke Ive Brdar i „Poslednji afterparti” Dina Pešuta.

Pravo učešća na konkursu imaju autori i autorke koji pišu na srpskom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku. Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija biće umetnička vrednost i društvena angažovanost.

U skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom, ove godine prijave se dostavljaju isključivo elektronskim putem. Dramu u pdf formatu autori i autorke prijavljuju odvojeno od osnovnih podataka preko e forme koja se nalazi na linku. Zarad obezbeđivanja anoninomnosti konkursa Pdf dokument ne sme da sadrži nikakav kontakt ili ime autora, niti bilo šta što bi moglo da otkrije identitet autora, samo naziv drame i šifru.

Ovogodšnji žiri u sastavu Leon Lučev (pozorišni i filmski glumac), Biljana Srbljanović (dramska autorka) i Ermin Bravo (pozorišni i filmski glumac) će sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih tekstova i doneti odluku o pobedničkom tekstu. Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta.

Konkurs je otvoren od 1. jula do 15. oktobra 2020.

Rok za donošenje odluke žirija je decembar, 2020.

Od 2009. godine Hartefakt fond je posvećen stvaranju i jačanju kritičke svesti u želji da kroz kerativnu i umetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društa. Organizovanjem Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, Hartefakt fond devet godina za redom aktivno učestvuje u formiranju i razvoju pozorišnih i izvođačkih umetnosti.

Deveti po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Za sve druge informacije o načinu prijavljivanja na Konkurs i drugima programima u organizaciji Hartefakt fonda, posetite www.heartefact.org

Click