Premošćavanje jaza između dveju kultura

21. June 2024.
Beogradski (privatni) prostori 11. put domaćini festivala Mirdita, dobar dan!
Merdita-dobar-dan-plakat-
FOTO: Inicijativa mladih za ljudska prava

Izvor: Novi magazin

Ona time poručuje sasvim suprotno od onoga što su ovih dana, na temu festivala koji se održava od 2014, iznosili ministarka za brigu o porodici i demografiju, predsednica stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. Oboje kao trn u oku vide datum održavanja festivala. Po prvoj je „nedopustivo da se na Vidovdan u Beogradu održi skup posvećen protežiranju vrednosti koje zastupa režim Aljbina Kurtija, koji sprovodi teror nad srpskim narodom i svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji“, dok Šapić tvrdi da su organizatori ovoga puta otišli i korak dalje i isti festival su zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući, kako navodi, direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi. Potpredsednik Vlade RS, Aleksandar Vulin, još je direktniji. „Festival Mirdita, dobar dan, a posebno na Vidovdan, je uvreda na koji država Srbija treba da odgovori“, kaže on.

„Aleksandar Šapić nema ingerencije da zabranjuje neki festival, to po zakonu može samo MUP ako proceni da to zahteva bezbednosna situacija“, kaže za Vreme Todorović, a povodom izjave predsednika Privremenog organa Beograda da gradska uprava neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje ovog festivala. Ona dodaje da u Štapićevoj izjavi ima niz neistina. „Na primer, primedba o javnom prostoru – naš program je godinama u privatnim prostorima zato ni jedna institucija nije htela ili smela da nas primi iako naš festival skuplja ljude i propagira zajedništvo. Naš program je u duhu realnosti odnosa između Beograda i Prištine u kojoj sarađujemo ma kakva da je ta realnost. Mi verujemo u razgovor i saradnju, a ne u osvetu koju zastupa gospodin Šapić“, navodi Todorović.

Ovogodišnji, dakle, festival održava se 11. put u Beogradu od 27. do 29. juna, i predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova. „Mirdita, Dobar dan“ je jedinstvena platforma za kulturnu razmenu, kao i dijalog o važnim pitanjima koja se izbegavaju i zanemaruju. Kulturna razmena je moćan alat za promovisanje pomirenja i održivog mira, kao i premošćivanje jaza između dveju kultura i pozivamo sve da nam se u tome pridruže, kaže Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Festival će biti svečano otvoren predstavom Otac i otac kosovskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, 27. juna u 19.30, nakon čega je najavljen koncert popularnog kosovskog benda La Fazani, sve u Dorćol Platzu. Program Razgledanje i kulturno istraživanje Beograda, najavljen je za 28. jun od 15 sati. Poslednji dan festivala otvara promocija knjige Zapisi crva Smolinskog Azema Delijua u 11, pola sata kasnije ide debata Suočavanje sa afektivnim posleratnim narativima, dok će debata Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije: Ometanje kulturne razmene, početi u 13 sati, sve u Prostoru Miljenko Dereta. Izložba KiSS umetnice Orange Girl najavljeno je za 17 u Endžio Habu, dok su zatvaranje o dodela nagrada predviđeni za 19 sati u Koska Baru. U istom prostoru od 19.30 biće prikazan film Vera sanja more kosovske autorke Kaltrine Krasnići, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj Slobodnoj zoni. Oproštajna žurka (DJ Erleta Kadrija) biće održana od 21.30 sati u Ljubimcu. Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click