Premijera predstave „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“ Andreja Nosova

7. July 2022.
Predstava “Kratka istorija pljeskavica i druge priče” autora Andreja Nosova biće premijerno izvedena u subotu 09. jula u Hartefakt kući na adresi Bulevar Despota Stefana 7, u okviru 30. Beogradskog letnjeg festivala (BELEF).
resize

“Kratka istorija pljeskavica i druge priče” žanrovski je monodrama koju izvodi holandski glumac Simon Versnel, dugogodišnji član belgijske plesne pozorišne trupe “Peeping Tom”. Karijeru je započeo kao vokalni solista, a prvu profesionalnu ulogu kao glumac ostvario je predstavi “Kauboji” Martena van der Puta i Pauline Roelant. Nakon čega su usledile uloge u predstavama “Don Kihot”, “Makbet”, “Jutanja pesma”, “Nekoliko stvari”, ali i glavne uloge u filmovima “Putovanje u posleistoriju” i  “Trilogija naših poraženih života” francuskog reditelja Vinsenta Dijetrea. Monolog o životu Sergeja Djagiljeva napisao je, režirao i producirao, i sam ga izvodi od 2013. godine, a 2018.  objavio je i svoj prvi roman “Ćao Davide, priča o strasti i sreći”.

“Isrpičao sam ovu priču u jednom dahu, jedne posebne noći kad mi se činilo da je svaki smisao nestao. Onda sam gradio od sećanja, parče po parče slagalicu koja je trebalo da mi pomogne da razumem sebe i svet oko sebe. U ovom tekstu ima mnogo dokumentarnog, ali je sve neka moja unutrašnja fikcija.

Ovde je reč o strategiji za preživljavanje.

Važan partner u celoj ovoj stvari je Simon Versnel. Raditi sa ovim čovekom je privilegija. Sva njegova iskustva i svaki njegov korak u ovim procesima u Roterdamu, Amsterdamu, i Beogradu za mene su divni darovi, koje samo takav dobri duh pozorišta može da vam da ”, naveo je Andrej Nosov.

Predstava prati nekoliko priča koje su inspirisane sećanjima jednog dečaka o traumatičnim događajima koji su presudno uticali na njegov doživljaj stvarnosti. Ovim komadom autor se obračunava sa pitanjima krivice, ljubavi, seksualnosti i odnosa sa svetom.

“Kratka historija pljeskavica i druge price” je između ostalog i rezultat trogodišnjeg istraživačkog rada autora na temu pamćenja posle smrti sprovedenog u saradnji sa Das Teatrom iz Amsterdama. Podršku projektu pružili su plaforma Srbija stvara i grad Amsterdam.

Predstava se igra na engleskom jeziku 09. i 10. jula u Hartefakt kući.

Click