Predstava u “Vrednost žene” u Kulturnom centru GRAD

12. April 2023.
Predstava pretresa odnos i (ne)zadovoljstvo žene prema ličnom uspehu i društvenoj poziciji, i odnos društva prema (ne)uspehu žene danas.
vrednostviz logo
Foto: Ivan Veselinović

Predstava je nastala kroz divajzing proces prema istraživanju Dr Tamare Nikolić, docentkinje na Filološkom fakultetu, “Kriterijumi i aspekti kreiranja pojma uspešne žene u Srbiji”. Uzorak istraživanja bile su žene iz gradske sredine za koje na prvi pogled ne bismo pomislili da su žrtve svakodnevnog omalovažavanja, diskriminacije, ili mobinga. Ideja je bila da osvetlimo manje očigledne, a opet, najbliže slučajeve, koji se ignorišu na dnevnom nivou.

U svetu u kome se promovišu vrednosti kao što su individualnost, samostalnost, ravnopravnost, pronalaženje sopstvenog puta, rad na sebi, itd, opet dolazi do svakodnevne diskriminacije i međusobnog sputavanja. “Vrednost žene” nas vraća na početak – sigurno smo nešto propustili u kakofoniji glasova koja nameće očekivanja i od žena i od muškaraca. Još uvek ih slušamo dok pričaju priče o nekakvom idealu uspeha. Svi smo u istom sosu. “Vrednost žene” nudi Podršku, kao vrednost koja nam je trenutno najpotrebnija.

Predstava će biti izvedena 18. aprila u 20h, u Kulturnom centru GRAD.

Koautori/izvođači: Nataša Milojević, Mina Ćirić, Petra Đurašković, Marko Nektan
Dramaturgija: Mina Ćirić
Istraživačica: Tamara Nikolić
Kostim i scenografija: Tamara Jeremić
Muzika: Bogdan Brudar
Konsultantkinja za režiju: Sunčica Milosavljević
Produkcija: BAZAART

Click