Predavanje Djordja Milekića: “Kako Minus postaje PLUS, ili površni osvrt na 20-godišnji opus Stanislava Sharpa (1987-2007).“

12. September 2021.
Djordje Milekić razotkriva kako je davne 1986. osmislio umetnički koncept Stanislav Sharp, preuzimaijući taj identitet u realnom životu tokom gotovo dve decenije.
Untitled-1

Kreativni i brending direktor Djordje Milekić živi i radi u SAD, a od 2013. godine radi kao brending menadžer u gradskoj vladi Majami Biča.

Na predavanju će biti predstavljeni radovi Stanislava Sharpa, uključujući i projekte umetničkog kolektiva Grupa FIA čiju su okosnicu činili Sharp i Nada Rajičić. Posebno će biti osvetljen osnovni princip rada UG FIA koji glasi “Minus je Plus”- pretvaranje negativnih okolnosti u projekte sa pozitivnim uticajem.

Sreda, 15. Septembar, 18 časova

Lokacija: MARSH OPEN SPACE, Cetinjska 15, Beograd, ulaz slobodan

Uvodna reč: Slavimir Stojanović

O projektu “Stanislav Sharp”

Stanislav Sharp je krajem ’80-ih bio jedan od najpoznatijih fotografa u bivšoj Jugoslaviji, čuven po portretima umetnika, sportista i javnih ličnosti, koje je snimao za ex YU magazine, posebno za kultni magazin START. Široj javnosti je bilo malo poznato da je Stanislav Sharp u stvari umetnički projekat, izmišljena ličnost i mnogo više od pseudonima. Sharp kao kreativni direktor Grupe FIA (1989-2007) iz Beograda, realizovao je brojne kulturne, kao i angažovane projekte, medju kojima su najpoznatiji Publikum kalendar, L’Impossible magazin i (Ne)MOGUĆE – Dosta!  Misija Grupe FIA bila je unapredjenje položaja fotografije, štampe i dizajna u Srbiji uprkos ratnom okruženju i nemaštini. U svojim projektima FIA je kombinovala različite vizuelne medije i kreirala multidisciplinarne događaje koji su često reflektovali društveno – politička kretanja u Beogradu i zemlji.

Radovi Stanislava Sharpa, ili projekti gde je bio kreativni direktor su objavljivani ili izlagani u mnogim referentnim publikacijama i institucijama, izmedju ostalog u: NY Times, Communication Arts, The Art of Design, Colossal Design, Graphis; Narodnom muzeju Beograda, Kulturnom centru Beograda, Srpskoj Akademiji nauka, Art Directors Club, NYC,  AIGA – National Design Center NYC, The Wolfsonian Miami, AIGA Leadership Retreat, itd.

Stanislav Sharp, stanislav-sharp.serbiareloaded.com

Publikum kalendari nove umetnosti, serbiareloaded.com/story

Click