Poziv na izložbu „O istrajnosti“

13. November 2021.
Izložba „O istrajnosti: Mapiranje strategija za zaštitu braniteljki i branitelja ljudskih prava“ nastala je kao rezultat istraživanja koje je CZKD sproveo tokom 2020. i 2021. godine, kroz koji su identifikovane, dokumentovane i analizirane strategije i mehanizmi koje branitelji ljudskih prava koriste da bi zaštitili sebe, svoj rad i organizacije u kojima rade, ali i da utvrdi obrasce suočavanja sa izvorima i vrstama pritisaka i pretnji, kao i načine za institucionalne odgovore na pritiske i pretnje sa kojima se suočavaju u svom radu.
web-pozivnica-SR1-czkd

Izvor: CZKD

O istrajnosti

-Mapiranje strategija za zaštitu braniteljki i branitelja ljudskih prava-

Centar za kulturnu dekontaminaciju, od 16. do 27. novembra 2021. godine

Ova interaktivna dokumentarna izložba, koja se tiče dešavanja u realnom vremenu, oslanja se na kustosko, dizajnersko i umetničko prevođenje dve vrste teksta – projektnog izveštaja i građe u vidu intervjua – u eksponate. Za potrebe hibridne forme izlaganja, koja spaja fizički i digitalni prostor, producirani su kineografi (flipbooks), koje je prema svedočanstvima braniteljki i branitelja vizuelno oblikovala umetnica Darinka Pop Mitićhands-on model mapiranja različitih uticaja u delovanju zaštitnika ljudskih prava, koji je grafički oblikovala dizajnerka Monika Lang, zvučni dizajn audio zapisa (intervjua) pretvorenih u soundscapes – rad Vladimira Jankovića-Slončeta, a u nastavku izložbe u njenom digitalnom formatu, u decembru, i Internet-specific rad umetnice Ane Vujović.

Izložba detektuje šta je to što im pomaže da opstanu, da se odupru i istraju, pokazujući i zašto je delovanje braniteljki i branitelja ljudskih prava važno za sve nas. Između ostalog, ona postavlja i pitanje davanja i preuzimanja odgovornosti, kroz simboličan gest deljenja kineografa kao umetničkog predmeta i zapisa. Kustoskinja postavke je Ana Sladojević.

Projekat podržava Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Click