Počinje škola dokumentarnog filma za mlade iz Srbije

17. August 2020.
U okviru projekta Naše razlike = naša snaga, koji je deo programa Slobodna Zona Junior, u periodu od 17. do 26. avgusta biće relizovan online Kamp dokumentarnog angažovanog filma za mlade uzrasta od 15 do 26 godina iz Srbije.
Vizual 1

Interesovanje za učešće u ovom edukativnom projektu bilo je veoma veliko i na konkurs je pristiglo više od 150 kvalitetnih prijava mladih iz svih krajeva zemlje, a njih tridesetoro koji su po oceni selekcione komisije priložili autentičnu i najkreativniju ideju za dokumentarni film biće u prilici da budu polaznici škole dokumentarnog filma. Među odabranim polaznicima i polaznicama nalaze se mladi iz Sombora, Lukićeva, Beograda, Novog Sada, Boljevca, Zrenjanina, Prokuplja, Subotice, Sremske Mitrovice, Požarevca, Leskovca, Kragujevca, Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Vranja, Vrbasa, Vlasotinca.

Škola je inicijalno zamišljena kao filmski kamp na planini, ali zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, deo predavanja tokom deset dana avgusta biće održan online, praktične vežbe sa mentorima biće  organizovane u septembru na Divčibarama, a u januaru 2021. godine planirana je realizacije poslednjeg, sedmodnevnog dela kampa.

Tokom ovog programa, tridesetoro mladih ljudi, podeljenih u dve grupe – mlađu od 15 do 19 godina i stariju od 20 do 26 godina imaće priliku da se uz stručnu podršku profesionalaca iz sveta filma i medija upoznaju sa različitim aspektima dokumentarnog filma. Oblasti koje će predavanjima biti pokrivene tokom online susreta u avgustu, između ostalog, su interkulturalni dijalog u savremenom kontekstu Evrope i Balkana, dramaturgija, produkcija, angažovani film, analiza filma, istraživanje u dokumentarnom filmu, režija, montaža, dokumentarni film i mobilni uređaji, dokumentarni film u online okruženju, intervju, korišćenje arhivskog materijala itd.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, te akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će  sagledati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Učesnici i učesnice će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće organizovani kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne  različitosti.

Učešće u kampu je potpuno besplatno, a sve troškove ishrane, smeštaja i prevoza tokom fizičkih susreta  snose organizatori kampa.

Projekat Naše razlike su naša snaga, sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna Zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbijia sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

 

Click