Počinje nova pozorišna sezona u Hartefakt Kući

5. October 2023.
„Prst“ sa Jasnom Đuričić i Milicom Stefanović u glavnim ulogama otvara drugu pozorišnu sezonu pod krovom Hartefakt Kuće
foto Jakov Simović
Jasna Đuričić. Foto: Jakov Simović

Izvor: Saopštenje Hartefakt fonda

Intimna pozorišna scena u srcu Beograda, napravljena u salonskom stanu na adresi Bulevar Despota Stefana 7, započinje drugu pozorišnu sezonu Hartefaktovom najdugovečnijom predstavom „Prst“, koja se izvodi večeras u 20h u Hartefakt Kući. „Prst“ po tekstu Doruntine Baše, a u režiji Ane Tomović prvi put je izveden pre 11 godina u Bitefu, nakon čega se igrao u Srbiji i regionu, a od ovog proleća je deo redovnog repertoara Hartefakt Kuće. 

„Duboko sam dirnuta što predstava “Prst” i dalje živi na pozornicama širom Evrope i SAD-a, i što je Heartefakt Kuća odlučila da je vrati na svoju scenu. Ako ništa drugo, to je skromna počast prošlosti koju nikada ne smemo zaboraviti i nikada ne ponoviti.”, navela je autorka teksta Doruntina Baša.

Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Foto: Jakov Simović

 

Redovan repertoar Hartefakt Kuće i ovog meseca donosi duboko emotivno preispitivanje, a na njemu se nalazi predstava „Pre nego što počnemo“, autorskog tima koji čine Jug Đorđević i Tijana Grumić. Ovo ostvarenje pokreće niz relevantnih pitanja o položaju transrodnih osoba u našem društvu, a izvođenje je zakazano za 11. oktobar. Nešto kasnije, 16. oktobra publika će moći da se prepusti  emotivnoj priči o krahu jedne ljubavi i nemogućnosti da se krene dalje. Tekst i režiju „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ potpisuje Ivor Martinić, a u predstavi igraju Nedim Nezirović, Mina Obradović i Marko Vasiljević. 

Specijalan gost Hartefakt Kuće, ovog meseca, je holandski glumac Simon Versnel, koji će još jedanput 25. oktobra za beogradsku publiku izvesti čaroliju na sceni Hartefakt Kuće solo izvođenjem autorskog projekta Andreja Nosova „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“. 

„Naš sin“ Patrika Lazića, Hartefaktovu hit predstavu, ovog meseca će moći da pogleda i publika van Beograda. Predstava će 22. oktobra gostovati u Bratislavi, a 25. oktobra u Lazarevcu čime će započeti Kvir karavan u sklopu kojeg će Hartefakt narednih meseci izvoditi predstave s kvir tematikom van Beograda.  

 

Foto: Produkcija Hartefakt

 

Do kraja godine na pozorišnoj sceni Hartefakt Kuće dogodiće se još dve premijere u produkciji Hartefakta, koji je i ovom prilikom pružio podršku autorskim projektima mladih umetnika i umetnica. 

Click