Otvaranje izložbe “Zagrljaj/Embrace”

21. February 2023.
U četvrtak, 23. februara 2023. godine u 19 h, u galeriji "Endžio HAB" u ulici Dobračina 4, biće otvorena izložba vizuelnog umetnika Fidana Bejtullahua iz Prištine pod nazivom "Embrace/Zagrljaj". Na izložbi će biti prikazana dela koja je Fidan stvarao tokom boravka na umetničkoj rezidenciji u Beogradu koju je organizovao Hartefakt.
ZAGRLJAJ (2)

Govoreći o svom boravku u Beogradu, mestima koja su ga inspirisala za njegove radove i o saradnji sa Hartefaktom, Fidan je izjavio: “Dolaskom u Beograd, brzo sam se zaljubio u grad, arhitekturu, rane jutarnje šetnje Kalemegdanom i drveće koje je uvek bilo inspiracija za moje slike. Moja soba sa visokim plafonima i velikim prozorima odisala je posebnom energijom i time doprinela interesantnoj promeni okruženja što me je sve vreme mog boravka ispunjavalo optimizmom. Sve to skupa je ponekad zaista teško opisati, ali je činilo da se uvek radujem povratku u sobu i vremenu u kojem sam morao da slikam. Celokupno iskustvo boravka na umetničkoj rezidenciji još boljim je činila i prilika za gledanje pozorišnih predstava u drugom delu Hartefakt Kuće. Mogućnost da slikam i stvaram u ovako specifičnom ambijentu su predivni trenuci koje bih rado preporučio svima.”

Fidan Bejtullahu je završio slikarstvo na Akademiji umetnosti u Prištini, a u Beograd dolazi odmah nakon uspešno održane solo izložbe u Raifaizen galeriji u Prištini. Autor se u svojim radovima igra gustim maglama koje prodiru u okolinu i stvaraju lepotu čak i u teskobnim i teškim tonovima i pejzažima. Ovim radovima poručuje da je važno prihvatiti i loše dane, kao i dobre. “Iako katastrofe mogu biti razorne, ujedno mogu biti i fascinantne, neizvesne i otvorene za različita tumačenja, zavisno od perspektive iz koje ih posmatramo. U takvim trenucima se suočavamo s mračnim, neistraženim lavirintom naših unutrašnjih doživljaja, u kojima osećamo otkucaje života ispod hladne analitičnosti uma”, rekao je Fidan Bejtulahu.

Izložba se organizuje kao deo programa Reconnection 2.0 koji sprovode Hartefakt i Qendra Multimedia s fokusom na umetničku razmenu između Beograda i Prištine, razvijanje kulture dijaloga  i bolju komunikaciju između dva društva. Kroz program su do sada prošle i umetnice Marija Kalabić, Anja Drljević, Dhurata Hoti, a projekat je podržan od strane Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Izložba traje od 23. do 27. februara, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane od 16-20h.

Click