Online finale evropskog projekta Future Epics u organiziaciji Hartefakt fonda

23. November 2020.
Hartefakt fond priređuje onlajn finale projekta Future Epics koji je okupio umetničke produkcije iz Švedske, Hrvatske i Srbije, u periodu od 23 – 28. novembra svaki dan od 17 časova, na Facebook strani Future Epics. Nakon uspešnih premijera svih učesnika projekta na nedavno održanim 71. Dubrovačkim ljetnjim igrama, publika će imati jedinstvenu priliku ne samo da ih upozna, već i da učestvuje u umetničkoj razmeni aktera koji će tokom intenzivnog online programa, otkrivati pojedinosti rada na svojim predstavama.
Intimnost0018

Ovako osmišljen rezidencijani program ujedno je i poslednja aktivnost dvogodišnjeg projekta Future Epics, nastalog uz podršku programa Kreativna Evropa i uz pomoć Ministarstva kulture i obrazovanja Republike Srbije, a realizovanog pod vođstvom Hartefakt fonda.

Online program otvaraju umetnici Saša Božić i Petra Haršćanec iz Hrvatske. Oni će govoriti o kreativnom radu na predstavi „Grižula“ Marina Držića, a prikazivanjem ranijih radova i performansa pokazaće na koji način ih je preispitivanje folkora vodilo ka radu na ovoj predstavi.

Naredni dan je posvećen razvoju i animaciji mlade publike koje će voditi autorka Mara Maso iz Španije uz prikaz svog višemesečnog istraživanja ove teme.

Treći dan programa vodiće umetnici Biljana Srbljanović i Andrej Nosov, koji će govoriti o radu na predstavi „Intimnost“, čija je premijera imala veliki uspeh na 71. Dubrovačkim ljetnjim igrama. Dramaturškinja i reditelj predstave diskutovaće o svakom segmentu razvijanja komada, ilustrujući primere delovima iz same predstave, ali i kroz diskusiju sa ostalim saradnicima na komadu. Takođe, glumci Jelena Graovac i Leon Lučev odigraće će deo predstave, kao osnov za dalju diskusiju sa učesnicima.

Naredni dan je u znaku švedske predstave „Zagrljaj“. Umetnici Melat Fredrikson, Adam Seid Tahir i Lidija Ostberg Diakite će na interaktivan način ponuditi bliži uvid u iskustvo stvaranja performativne umetnosti. Poslednja dva dana programa u fokusu imaju predstavljanje rezultata publici i završni skup svih učesnika. Radni jezik rezidencije biće engleski, kako bi se učesnicima i publici iz Evrope omogućilo praćenje i učestvovanje u programu.

Finale projekta Future Epics ujedno je i najava ovogodišnjeg HF festivala koji će se u nekoliko umetničkih blokova odvijati do kraja decembra. U svom sedmom izdanju, ovaj festival nudi pregled svih umetničkih i edukativnih aktivosti koje je Hartefakt sproveo u toku 2020.godine.

Click