Lars Kepler – „Dvostruki čovjek“

19. January 2022.
“Preko milijardu žena na svetu bilo je izloženo seksualnom nasilju. Više od 40 miliona žena uključeno je u prostituciju, 28 miliona žena živi u ropstvu, a 750 miliona žena stupilo je u brak pre svog osamnaestog rođendana, 87.000 žena ubijeno je svake godine, polovina od njih od strane partnera ili člana porodice”.
dvostruki-covjek

Još jedna izvanredna knjiga za one koji vole kriminalistićku literaturu.

Ono što izdvaja ovu knjigu, vezana je i za nameru autorska koja se nalazi kao poruka na samom kraju:

„Namera je Dvostrukog čoveka da zabavi, ali kriminalistička  literature istovremeno može da služi kao platforma za diskusije o čoveku i o našem dobu.

Poput mnogih pisaca pre nas, odlučili smo da izoujemo globalni problem I smestimo ga u izdvojenu situaciju koju je moguće rešiti. To ne znači da nismo svesni stvarnosti.

Tamni brojevi su, jasno, ogromni, ali prema UN’ I WHO preko milijardu žena na svetu bilo je izloženo seksualnom nasilju. Više od 40 miliona žena uključeno je u prostituciju, 28 miliona žena živi u ropstvu, a 750 miliona žena stupilo je u brak pre svog osamnaestog rođendana, 87.000 žena ubijeno je svake godine, polovina od njih od strane partnera ili člana porodice.“

O knjizi:

Kad šesnaestogodišnja Jenny Lind pred školom nađe svoj bicikl s probušenim gumama, odluči otpješačiti do vile svojih roditelja u obližnjem mjestašcu Forssjö. Njezina kolegica iz škole Eleonor uhodi je i vidi kako vozač tegljača poljske registracije nokautira Jenny i omamljenu je ubaci u svoju prikolicu. Vrijeme prolazi, nestanak tinejdžerice pada u zaborav, a čak se ni njezini roditelji više ne nadaju dobrim vijestima. No pet godina nakon Jennyna nestanka počinju se pojavljivati tijela mladih djevojaka ubijenih na različite okrutne načine. Inspektor Joona Linna jedini posumnja da sva ubojstva nose isti potpis i krši procedure kako bi pokušao pronaći i zaustaviti krvoločnog psihopata skrivenog iza bezazlene maske.
Dvostruki čovjek novi je uzbudljivi triler švedske književne legende poznate kao Lars Kepler. Najprodavaniji roman u Švedskoj 2020., Dvostruki čovjek jednako je napet i nepredvidljiv baš kao i prethodnih sedam romana iz serijala o osebujnom policijskom inspektoru Jooni Linni. Kriminalistička drama koja se čita bez daha dok iščekujemo hoće li ovoga puta dobro pobijediti zlo.

“Osmi nastavak o policijskom detektivu Jooni Linni teče stranicama: pripovijedanje Keplera nevjerojatno je efikasno i zanimljivo. Baš kad čitatelj osjeti da je dovoljno pametan i da je otkrio tko je ubojica, autorski ga dvojac u potpunosti zavara – riječ je o potpuno nevjerojatnom i iznenađujućem obratu.” – Mariestads-Tidningen, Švedska

“Nema dvojbe: dvojac Kepler zna kako sjajno pripovijedati.” – Jyllands-Posten, Danska

“Potrebno je mentalno ronilačko odijelo da brodite ovom krimipričom natopljenom krvlju.” – Berlingske, Danska

“Baš kao i njegovi prethodnici, Dvostruki čovjek silno zaokuplja pažnju čitatelja i stvara napetost. Proza i dijalozi jako su čitki, no nipošto nisu površni. Likovi su složeni, ali ne i komplicirani, a Joona Linna otkriva se nešto više nego prije, kao kad još malo bolje upoznate svog starog prijatelja. Zlo je pak u ovom romanu dosegnulo novu razinu – dvojac Kepler uspio je održati jednaku razinu kao i kod prethodnih sedam romana.” – KULT Magasin, Švedska

“Nalet adrenalina ne da vam da odložite ovu knjigu! Još jedan triler koji napinje živce, s Joonom Linnom u glavnoj ulozi.” – Litteratursiden , Danska

O autorima:

Lars Kepler pseudonim je književnice Alexandre Coelho Ahndoril i njezina supruga Alexandera Ahndorila. Pod tim pseudonimom 2009. objavljuju kriminalistički roman Hipnotizer, a sljedeće godine jednako uspješan nastavak Paganinijev ugovor. Svjedok vatre iz 2011. treći je, Noćna mora iz 2012. četvrti, Uhoda iz 2014. peti, Lovac na zečeve iz 2016. šesti, a Lazar iz 2019. sedmi u nizu romana o inspektoru Jooni Linni. Ovaj serijal objavljen je u 40 zemalja i prodan u milijunima primjeraka. Film snimljen po romanu Hipnotizer svjetsku je premijeru imao na festivalu u San Sebastianu 2012. godine.

Alexandra Coelho Ahndoril rođena je 1966. u švedsko-portugalskoj obitelji. Odrasla je u Helsingborgu. Njezin prvi roman Zvjezdani dvorac, objavljen 2003., nagrađen je nagradom Catapult. U Švedskoj je prodan u više od 10.000 primjeraka. Druga knjiga Brigitta i Katarina objavljena je 2006., a treći roman Master 2009. godine. U svojim djelima bavi se istraživanjem čovjekova sukoba sa znanosti, religijom i politikom. Redovito piše kolumne za glavne švedske dnevne novine.

Alexander Ahndoril švedski je dramaturg i romanopisac. Rođen je 1967. u Stockholmu. Autor je osam romana i petnaest kazališnih komada. Njegov je najpoznatiji roman Redatelj (2006.), priča o redatelju Ingmaru Bergmanu.

Bračni par Ahndoril živi u Stockholmu s tri kćeri.

Click