Europska nagrada SNV-ovom projektu posvećenom Vojinu Bakiću (VIDEO)

8. June 2024.
Projekt Srpskog narodnog vijeća "Tišina koja je srušila spomenik" dobio je Europsku nagradu za baštinu Europa Nostra u kategoriji "Angažman građana i podizanje svijesti"
large_nagrada_tišina_05
Sandro Đukić, Davorka Perić i Milorad Pupovac. Foto: Sandro Lendler

Autor: L. Parežanin, Izvor: Novosti

Europska mreža za zaštitu i promociju kulturne baštine Europa Nostra, koja na istim temama usko surađuje s Europskom komisijom, dodijelila je projektu “Tišina koja je srušila spomenik” Srpskog narodnog vijeća Europsku nagradu za baštinu / Europa Nostra nagradu u kategoriji “Angažman građana i podizanje svijesti”. Važno je to priznanje za projekt posvećen antifašističkoj spomeničkoj baštini – Spomeniku pobjedi revolucije naroda Slavonije kipara Vojina Bakića, koji je podignut 1968. godine, da bi ga 1992. višednevnim miniranjem srušili pripadnici Hrvatske vojske.

Uži cilj projekta, čiji tim čine Milorad Pupovac kao autor koncepta, Sandro Đukić kao autor, Davorka Perić kao kustosica i Lana Lovrenčić kao autorica diskurzivnog programa, umjetnička je obnova i “oživljavanje” Bakićevog glasovitog spomenika kroz uporabu digitalnih (augmented reality, AR) tehnologija i novih metoda reaktivacije baštine.

U pojašnjenju nagrade žiri navodi kako je riječ o “pionirskom pristupu” koji otvara “pozitivan dijalog i stvara prostor za diskusiju o disonantnoj i često zaboravljenoj baštini s povezanim zajednicama”. “Premda specifičan u odnosu na vlastite okolnosti”, napominju, “može poslužiti kao važan model za druge, slične kontekste”.

Fokus na modernističku i antifašističku baštinu jasnih političkih konotacija izdvaja ga u odnosu na uobičajene baštinske projekte usmjerene na tradicionalna kulturna dobra, pa tako i u odnosu na ostale ovogodišnje dobitnike nagrade Europa Nostra. Apostrofirao je to u uvodnom obraćanju i sâm Pupovac, podsjećajući na činjenicu da je Bakićev spomenik podignut “u slavu jednom od najsnažnijih europskih pokreta otpora, oslobodilačkih pokreta protiv okupacijskih snaga fašizma, nacizma i domaćih kvislinga kao što su bile ustaše”. Pupovac je istaknuo da su spomenici poput Bakićevog “iznimna umjetnička ostvarenja svjetske umjetničke relevantnosti”.

S time se složila i Davorka Perić, koja je komentirajući dodjeljivanje nagrade Europa Nostra “Kamenskoj” napomenula kako je “upravo kroz ovu nagradu ostvaren cilj koji je prvotno bio zamišljen, a to je da u europskom kontekstu kroz jedan spomenik možemo govoriti o sudbini svih spomenika koji su stradali u Hrvatskoj za vrijeme i nakon rata devedesetih”.

Đukić je istaknuo kako je “Tišina koja je srušila spomenik” izabrana među sedam od ukupno 209 prijavljenih projekata, što dodatno potvrđuje značaj ove nagrade, te smatra posebno primjerenim da je dodijeljena u kategoriji angažmana građana i podizanja svijesti, budući da je ključan aspekt projekta “ponovno osvještavanje ili vraćanje u svijest vrijednosti koje je predstavljao i zastupao Bakićev spomenik”. Kao iduće korake u projektu najavio je dogovor s muzejima suvremene umjetnosti u Zagrebu i Beogradu da se pred njih postave QR-kodovi putem kojih će posjetitelji moći pogledati virtualnu projekciju spomenika u prostoru. Također su u izradi i elementi koji će biti postavljeni na autentičnoj lokaciji, a priprema se i publikacija koja će govoriti o genezi i uništenju projekta, kao i o samom projektu. Dodjela nagrade Europa Nostra će, navodi, biti organizirana i na Kamenskoj, gdje će doći i gosti iz Europe. Đukić je zaključio kako važnost ove nagrade treba sagledati u kontekstu širih društvenih procesa u Hrvatskoj i cijeloj Europi, u kojima postoje negativni trendovi odnosa prema prošlosti i historijskog revizionizma.

“Po mojem mišljenju, ova nagrada i ovo djelo imaju umjetničku, kulturnu i političku poruku”, podcrtao je Pupovac. “Ovo jest jedna vrsta onoga što možemo nazvati ozbiljnim političkim statementom, za razliku od drugih političkih poruka na koje se ponekad moramo osvrtati. Ozbiljan je zato što je riječ o jednom emancipatorskom, vrhunskom umjetničkom djelu koje slavi slobodu i jednakost, a sve to na potki vrijednosti antifašizma, koje su dio temelja moderne poratne Evrope, ali se nažalost erodiraju u Hrvatskoj i nizu zemalja Europske unije. Iz tog razloga ova nagrada ima u sebi sadržaj političke poruke – u obrani tih vrijednosti i umjetnika koji te vrijednosti pretvaraju u ovako grandiozna umjetnička djela kao što je to učinio Bakić”, poentirao je Pupovac.

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click