Dve nagrade za predstavu “Ujka Vanja” na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

27. April 2021.
Predstava “Ujka Vanja” u režiji Andreja Nosova koja je nastala u produkciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, nagrađena je dvema nagradama na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Autorskom timu predstave dodeljena je specijalna nagrada za novo čitanje Čehova, a kompozitor Draško Adžić, dobio je nagradu za najbolju muziku u predstavi.
2 Ujka Vanja

Žiri u sastavu Vida Ognjenović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf) i profesor Predrag Momčilović odlučili su da predstavi “Ujka Vanja” dodele čak dva značajna priznanja izdvojivši autentičnost njenog koncepta i muzike.

“Kada radim i stvaram muziku za predstavu ulazim u jedan novi svet koji je proizašao najpre iz autorskog koncepta reditelja i ako je on precizan i jasan, svaki segment predstave postaje deo svih nas. O nagradama nikada ne razmišljam, ali neke su posebne, pogotovo kada je ceo autorski tim nagradjen za novo i autentično čitanje nekog komada, što je posebno važno kada pred sobom imate nove postavke klasičnih dela, kakav je i naš ”Ujka Vanja”, izjavio je kompozitor Draško Adžić povodom nagrada na festivalu.

Na radost publike, predstava se nakon jednogodišnje pauze, vratila na veliku scenu Narodnog pozorišta „Sterija“, iz Vršca, gde je publika imala priliku da je pogleda dva puta, u okviru redovnog repertoara kao i u okviru takmičarskog programa Festivala.

Odlična glumačka podela u sastavu Nemanja Oliverić  (Ujka Vanja), Branko Cvejić (Serebrajakov), Katarina Marković (Jelena Andrejevna), Mina Obradović (Sonja), Stefan Bundalo (Astrov), Monika Boldovina Bugle (Marina), Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) i Jovan Jelisavčić (Teljegin), doprininela je da se čitanje Čehovljevog teksta pred festivalskom publikom izvede u jednom novom i drugačijem svetlu što je žiri prepoznao kroz dodeljena priznanja. Pored kompozitora Draška Adžića, deo autorskog tima bili su i Mina Ćirić, zadužena za dramatizaciju komada, kao i scenografkinja/kostimografkinja Selena Orb.

O novim programim Hartefakta, i sledecim igranjima predstava, pratite Hartefaktov sajt.

Click