Bube koje nose svetlost

1. December 2019.
U Maloj galeriji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) u Uz in Mirkovoj ulici br. 12 u Beogradu otvorena je izložba „Bube koje nose svetlost“ autorke Bojane Ban. Izložba traje do 12. decembra i po svemu što do sada znamo o Bojani Ban i njenim radovima, biće to jedan od gradskih bisera i zadovoljstava koje sebi treba priuštiti.
IMG_0007

Bojana Ban je magistarka slikarka po obrazovanju, a u stvarnom životu likovni stvaralac u renesansnom maniru. Teško da postoji polje likovnog stvaralaštva u kojem se Bojana nije dokazala. Slike, crteži, ikone, nameštaj, skulpture, ilustracije za knjige, restauracija, konzervacija… Šta god vam padne na pamet- budite sigurni da je i u tome ostavila svoj likovni trag. (Majda Sikošek)

Mali je broj likovnih stvaralaca koji imaju tu hrabrost da krenu u nepoznato, da otkrivaju nove mogućnosti likovnog izražavanja, traženja puteva sporazumevanja likovnim jezikom, dostizanja skrivenog u nama i oko nas. Upravo ona ima tu smelost da se sa mnogim zahtevima suoči i upornosti da istraje u vođenju sebe, kao likovnog stvaraoca, kroz sve neizvesnosti na putu stvaranja. (Mihailo Pisanjuk)

Sada izložene skulpture, njih oko 50, od kojih oko polovine njih “nose svetlost”, različitih veličina i napravljene od najraznovrsnijih materijala, zapravo nisu ni bube ni lampe, ali jesu i jedno i drugo, a u stvari su svetlost pravih umetničkih dela.

Galerija je otvorena radnim danima od 10-20 časova, subotom 10-16 časova, nedeljom ne radi.

Click