„Bilo bi šteta da biljke krepaju“ Ivora Martinića – predstava koja je svaki put drugačija

28. June 2022.
Hartefakt počinje produkciju predstave „Bilo bi šteta da biljke krepaju“, autorski projekta pisca i reditelja Ivora Martinića, čija će premijera biti 13. i 14. septembra u Hartefakt kući na adresi Bulevar Despota Stefana 7. U predstavi igraju Mina Obradović, Marko Vasiljević i Nedim Nezirović.
Email 2

Iako je autor ove intimne priče odlučio da tekst završi 2019. godine, svakom novom postavkom on se nadograđuje zbog čega predstava nikada nije ista. Tekst ove drame je dva puta izveden u Hrvatskoj, u tri različite verzije bio je postavljen u Španiji i jednom u Argentini. U Srbiji će predstava biti premijerno izvedena u septembru mesecu tokom drugog dela Hartefakt Festivala koji se odvija u okviru EuroPride2022.

“ Bilo bi šteta da biljke krepaju drama je o prekidu dugogodišnje ljubavne veze. Kada se jedan iz para ne uspijeva prisjetiti najvažnijeg događaja u ljubavnoj vezi za onog drugog nastaje kriza koja aktivira niz egzistencijalnih pitanja i dvojbi. Kroz brojne susrete sada bivši ljubavni par pokušava doći do zajedničke istine, kako bi mogli krenuti dalje. Drama govori o potrebi da se ispriča intimna povijest, potrebi za zajedništvom i komunikacijom. Struktura drame je otvorena, pruža brojne mogućnosti izvođenja te zahtijeva od glumaca da posude vlastite biografije ili improviziraju slične”, naveo je autor Ivor Martinić koji paralelno stvara dve autonomne predstave sa troje sjajnih mladih glumaca koji na dva potpuno različita načina pričaju istu priču..

Otkirivanjem dela intime samih glumaca postiže se da svako izvođenje bude drugačije, čime im autor poverava uloge ko-autora.

„Bilo bi šteta da biljke krepaju“, kao i predstava „Naš sin“ izvode se u Hartefakt kući, novom teatarskom prostoru u centru Beograda. Ova, ali i mnoga druga pozorišna ostvarenja publika će biti u prilici da vidi u septembru mesecu tokom drugog dela Hartefakt festivala koji će se odvijati u sklopu EuroPride2022.

Sve o predstojećim dešavima u Hartefaktu možete pratiti na https://heartefact.org/sr/naslovna ili na https://www.instagram.com/heartefact_/.

Kupovina ulaznica se vrši na https://www.tickets.rs/,

Click