100 osnovaca iz 29 mesta u Srbiji u žiriju Evropske filmske akademije

24. April 2021.
Deseto izdanje prestižanog kulturnog događaja za mlade, izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije, biće održano u nedelju, 25. aprila širom Evrope, a Srbiju će na ovoj manifestaciji predstavljati 100 učenika i učenica osnovnih škola iz 29 mesta širom Srbije!
Moderatori Dusan Cavic i Dusan Saponja

Ukupno oko 4000 dece od 12 do 14 godina iz 38 zemalja Evrope naći će se u ulozi žirija i gledati tri nominovana filma, te odabrati najbolji film za mlade u prethodnoj godini.
Članovi i članice žirija iz Srbiji dolaze iz: Obrenovca, Kovačice, Crepaje, Crvenke, Kule, Beograda, Žitišta, Vlasotinca, Rumenke, Torka, Banatskog Karađorđeva, Velikog Orašja, Trstenika, Priboja, Srbobrana, Stare Pazove, Novog Sada, Barande, Vrbe, Kragujevca, Merošine, Donje Trnave, Svilajnca, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Kovina, Vladičinog Hana, Tobe i Banatskog Karlovca.

Mladi predstavnici našeg nacionalnog žirija imaju priliku da do nedelje pogledaju tri filma koja je selektovala stručna komisija Evropske filmske akademije, nakon čega će na dan održavanja događaja učestvovati u onlajn filmskim diskusijama sa poznatim autorskim tandemom Marka žvaka – Dušanom Čavićem i Dušanom Šaponjom. Po završetku onlajn susreta, članice i članovi žirija moći će da glasaju, odnosno da dodele određen broj bodova svakom od filmova, a u skladu sa svojim utiscima.

Nominovani filmovi ove godine su Pinocchio (Pinokio, r. Mateo Garone), The Crossing (Bekstvo preko granice, r. Džoan Helgeland) i Wolfwalkers (Vulfwokersi, r. Tom Mur i Ros Stjuart). Večernja ceremonija zbrajanja glasova iz svake države, kao i proglašenje pobednika biće održani u nedelju od 20 časova i moći će da se prati uživo na sajtu yaa.europeanfilmawards.eu.

Nagrada mlade publike u Srbiji već petu godinu organizuje se u sklopu programa Slobodna zona Junior, uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona. Usled pandemije virusa Kovid-19, događaj u našoj zemlji drugu godinu zaredom realizuje su u onlajn formatu, što organizatorima daje mogućnost da u skladu sa idejom decentralizacije kulture i njenih sadržaja, u program uključe što veći broj dece iz različitih mesta i opština.

Edukativni program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanog filma u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog mišljenja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Click